Klimat & miljö

Strandhäll anklagas för att bryta klimatavtal med MP

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Per Bolund (MP) anklagar sin efterträdare Annika Strandhäll (S) för att bryta ingångna överenskommelser om klimatet.

Tre propositioner som skulle lagts fram under våren har Strandhäll skrotat, enligt språkröret.

– Det är extremt oansvarigt. Jag är väldigt besviken, säger han.

Regeringen aviserade nyligen vilka propositioner den tänker lägga fram för riksdagen i vår. På klimatområdet lyste flera förslag med sin frånvaro enligt Miljöpartiet, som lämnade regeringen i höstas.

– Jag är väldigt bekymrad. Socialdemokraterna begraver några av mandatperiodens allra viktigaste klimatåtgärder, säger språkröret Per Bolund.

Propositionerna rör utfasning av fossila bränslen, en klimatanpassning av miljölagstiftningen och en ny metod för vindkraftsprövning.

– Vi var överens om att vi skulle genomföra det, både inom ramen för Januariavtalet och efter att Januariavtalet fallit. Jag är väldigt besviken, säger Bolund.

MP-språkröret Per Bolund.

Allvarligt läge för MP

Ni sitter inte längre i regeringen, varför ska då Socialdemokraterna gå fram med er politik?

– Vi har lagt ner mycket arbete och utredningsresurser på att få fram de här förslagen och det finns stöd i riksdagen, då är det extremt oansvarigt att inte lägga fram politiken också. Särskilt när näringslivet och industrin efterfrågar just detta.

Per Bolund anser vidare att Sveriges anseende som en ledande klimatnation nu riskerar att raseras. Detta i en tid då världen befinner sig i en akut klimatkris som hotar mänsklighetens överlevnad.

– Socialdemokraterna prioriterar andra frågor och det är bekymmersamt.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).

Samtidigt som Miljöpartiet ser sina klimatfrågor skrotas så sjunker deras väljarstöd till nya bottennivåer. I senaste Aftonbladet/Demoskop fick partiet endast 2,8 procent - det lägsta stödet på 17 år.

– Det är ett allvarligt läge, vi behöver göra mer för att tydliggöra varför MP behövs i svensk politik. De här propositionerna är bara ett exempel på hur tempot dras ner om inte MP sitter med, säger Bolund.

Inget misstag att lämna regeringen

Var det ett misstag för er att lämna regeringen?

– Nej, Miljöpartiet satt inte i regeringen för sakens skull och fattar inte beslut utifrån vad vi tror ger snabba opinionseffekter. Vi bygger vår politik på värderingar. Vi är vill genomföra grön politik och inte administrera SD-politik som tar Sverige i fel riktning, säger Bolund och syftar på att M, KD och SD-budgeten röstades igenom riksdagen i höstas. Något som fick MP att lämna regeringen.

Aftonbladet har sökt klimatminister Annika Strandhäll (S) som är ansvarigt statsråd för de propositioner som läggs fram från miljödepartementet. Hon skickar genom sin pressekreterare ett skriftligt uttalande:

– För oss som regering är det viktigt att åstadkomma resultat. Klimat- och miljöfrågor är vår tids ödesfrågor. Att en fråga inte finns med på listan över propositioner betyder inte att vi inte arbetar vidare med den. Vi vill helst se att vi kan få ett brett stöd i riksdagen för viktiga klimat och miljöfrågor för att också skapa stabila förutsättningar för olika intressenter och aktörer framåt i arbetat med att ställa om Sverige till ett grönt, hållbart land i absolut framkant. 

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Som medlem får du svara på undersökningar där resultaten används för att spegla svenska folkets åsikter om exempelvis varumärken, samhällsfrågor och politik. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Klimatförändringar drabbar barnen - Genom UNICEF kan du hjälpa till.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Väljarnas dom: Miljöpartiet gjorde rätt

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

Per Bolund

Klimatpolitik

Socialdemokraterna

Miljöpartiet

Annika Strandhäll