Coronapandemin

Virushalten minskar i avloppsvattnet: ”Går sakta nedåt”

Av: 

Emil Forsberg

NYHETER

Virushalterna minskar i storstädernas avloppsvatten.

Men nivåerna ligger fortsatt högt.

– Vi hade hoppats på en mycket hastigare nedgång, säger professor Heléne Norder.

Virushalterna i avloppsvattnet har nått nya rekordnivåer den senaste tiden, men nu tycks smittspridningen vara på väg nedåt.

Nya mätningar från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Sahlgrenska akademin visar att nivåerna har börjat dala i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Det ligger fortsatt högt, men på en sluttande platå. Det går sakta nedåt, men vi hade hoppats på en mycket hastigare nedgång. Vi har fortfarande otroligt många smittade i Göteborg, säger Heléne Norder, professor på Sahlgrenska akademi.

Samtidigt ökar virushalterna på flera platser i landet. I Uppsala har nivåerna dubblerats på en vecka och slagit nya rekord, enligt statistik från KTH.

– Toppen är inte nådd vad det verkar. Det finns inga tecken på inbromsning i varken i Uppsala eller Kalmar, säger Maja Malmberg, virusforskare på SLU.

Anna Szekely, miljömikrobiolog. Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala har en bra metod för sekvensering av avloppsvatten.

BA.2 i hela Sverige

Enligt Malmberg är omikronvarianten helt dominerande i mätningarna.

– Omikron har kommit in och tagit över helt men vi ser också att BA.2 (en undervariant av omikron, reds.anm) kommit in mycket mer och snabbare i Malmö vilket inte är jätteförvånande. Det är nära Danmark där vi vet att mycket av den är, säger hon och fortsätter:

– Vi ser att BA.2 ökar på samma sätt på andra platser och man kan absolut säga att den finns på många orter i Sverige.

Fotnot: I en tidigare version hänvisade vi till Sveriges Lantbruksuniversitets siffror som innehöll felaktigheter. Enligt de nya siffrorna minskar virushalterna i storstädernas avloppsvatten.

ANNONS

Fira in Mumindagen med muggen ABC! Beställ idag för leverans nästa vecka.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Covid-19

Omikron