"Gryningspyromanen" har klippt fotbojan

Av:  TT

Mannen har kallats gryningspyromanen sedan tidigt 2000-tal, då han misstänktes för en rad anlagda bränder under morgontimmarna, framför allt i Skåne. Arkivbild.
Mannen har kallats gryningspyromanen sedan tidigt 2000-tal, då han misstänktes för en rad anlagda bränder under morgontimmarna, framför allt i Skåne. Arkivbild.

Den så kallade gryningspyromanen har klippt av sin elektroniska fotboja, som han burit efter att ha blivit villkorligt frigiven ur fängelset.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är han misstänkt för att ha anlagt en brand utanför Köping.

Övervakningsnämnden vill att polisen efterlyser mannen, om han inte kan hittas på något annat sätt, rapporterar Sydsvenskan.

Tidigare i veckan upptäckte frivården att man inte längre fick in gps-signaler som visar var mannen befinner sig. Han har avtjänat sitt senaste fängelsestraff för att ha anlagt en brand vid socialförvaltningens kontor i Köping i december 2017.

Mannen har kallats gryningspyromanen sedan tidigt 2000-tal, då han misstänktes för en rad anlagda bränder under morgontimmarna, framför allt i Skåne. Han har bara dömts för en bråkdel av de bränder han misstänkts för. 2011 dömdes han till åtta års fängelse för grov mordbrand mot ett flerfamiljshus i Ystad.

Han har även tidigare brutit mot frivårdens regler, till exempel genom att vägra sätta på sig fotboja. Den gången hämtades han av polis bara timmar efter att den villkorliga frigivningen börjat, skriver Sydsvenskan.

En brand i en kulturhistorisk byggnad norr om Köping bröt ut på torsdagsmorgonen och utreds som mordbrand. Den tekniska undersökningen tyder på att branden är anlagd. Aftonbladets har uppgifter om att gryningspyromanen skulle vara misstänkt men polisen kan inte bekräfta dessa.

– Vi har ingen skäligen misstänkt. Vi jobbar just nu brett för att lokalisera en misstänkt gärningsperson, säger polisens presstalesperson Tobias Ahlén-Svalbro.

Publisert: