Merkel ska "sova lugnt" när Scholz tagit över

Av:  TT TT-AFP

Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel säger att hon är "flexibel" med att inte veta vilken som blir hennes sista dag på jobbet. Arkivbild.
Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel säger att hon är "flexibel" med att inte veta vilken som blir hennes sista dag på jobbet. Arkivbild.

Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel ger sin sannolike efterträdare, socialdemokraten Olaf Scholz, sin välsignelse och säger att hon kommer att ”sova lugnt” efter att han har tagit över hennes jobb.

Merkel drar sig inom kort tillbaka från politiken efter 16 år vid makten. Hennes partiblock Kristdemokraterna CDU/CSU lämnar också toppositionen i tysk politik efter att ha tappat stort i valet tidigare i höst. I stället är det högst troligt att en trepartiregering bestående av socialdemokratiska SPD, liberala FDP och De gröna tar över. I torsdags meddelade de tre att målet var att ha SPD:s Scholz installerad som ny förbundskansler i början av december.

”Vaktat rikets finanser”

– Det kommer att bli politiska förändringar, självklart. Men jag kommer att kunna sova lugnt, säger Merkel till Süddeutsche Zeitung i en artikel som publiceras på fredagen.

Merkel leder för närvarande storkoalition med CDU/CSU och SPD. Scholz sitter alltså redan i den tyska regeringen och han innehar, förutom posten som vice förbundskansler, också uppdraget som finansminister.

Tyskland är ett land som sätter en ära i att hålla en sträng budgetdisciplin och Merkel påminner i intervjun att Scholz ”vaktat rikets finanser sedan 2018” och han att inte har givit intrycket av att vara slösaktig.

Flera farväl

Fram till dess att en ny tysk regering är redo att ta över kommer Angela Merkel att sitta kvar som övergångsledare.

Veteranledaren, som redan tagit flera farväl på den internationella arenan säger sig vara ”flexibel” med att inte i förväg veta exakt vilken hennes sista dag på jobbet kommer att bli.

– Jag har inte ägnat en tanke på vad jag ska göra dagen därpå, tillägger hon.

Publisert: