Schröder får stanna i SPD

TT

Publicerad 2022-08-08

Rysslands president Vladimir Putin hälsar på förre tyske förbundskanslern Gerhard Schröder vid ett ekonomiskt forum i Sankt Petersburg i juni förra året. Arkivbild

Tysklands tidigare förbundskansler Gerhard Schröder får förbli medlem i socialdemokratiska SPD - i alla fall tills vidare.

Det är lokalföreningen i Hannover, där Schröder är medlem, som har utrett om hans band till Ryssland och president Vladimir Putin är grund nog för att utesluta honom ur partiet. Detta sedan sådana krav kommit från ett antal partiavdelningar i landet.

Granskningen har kommit fram till att Schröder inte har brutit mot partiets stadgar och därför inte kan uteslutas. Men beslutet kan överklagas inom två veckor, och SPD:s lokalavdelning i Essen-Frohnhausen/Altendorf överväger redan detta, skriver Der Spiegel.

78-årige Schröder var förbundskansler mellan 1998 och 2005. Efter det har han haft fortsatta band till Vladimir Putins styre i Moskva, bland annat genom att uppta välavlönade styrelseposter i ryska energibolag.

Sedan Ukrainakriget bröt ut i stor skala i februari har Schröder fördömt det, men inte klippt banden till Kreml. Det har väckt vrede i Tyskland och utgjort en belastning för SPD. Först efter påtryckningar lämnade han i maj sin post i gasjätten Gazproms styrelse.