Abortlagen i Texas: så drabbas kvinnorna

PODD ”Ett verkligt bakslag”

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Den nya abortlagen i delstaten Texas gör det olagligt för kvinnor att avbryta en graviditet efter vecka sex. Lagen innebär dessutom att man från och med nu kan anmäla och stämma personer som man misstänker hjälper kvinnor att utföra aborter. Att till exempel skjutsa en kvinna till en abortklinik kan kosta 10 000 dollar i böter.

Lagen väcker förstås enormt starka känslor och mycket kritik. Även från president Joe Biden som säger att lagen strider mot landets konstitution. Men fem andra delstater i USA har redan uttryckt intresse för att anta en likadan.

Vad innebär det här för abortsituationen i landet? Vad innebär lagen för kvinnor i Texas? Och hur ser det ut i resten av världen?

Det talar vi om i Aftonbladet Daily.

Gäst: Katarina Bergehed, sakkunnig sexuella och reproduktiva rättigheter på människorättsorganisationen Amnesty.

Programledare: Olivia Svenson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Aftonbladet Daily är en daglig podcast som sammanfattar och fördjupar aktuella nyhetshändelser och samtidsfenomen. Varje vardag intervjuar vi experter och reportrar för att ge en lite större bild av de nyheter som dominerar flödet.

Avsnitten släpps 04.00 varje morgon och man kan prenumerera i alla podcast-appar som till exempel Podcaster, Spotify eller Acast. Om man följer Aftonbladet i sin smarta högtalare kan man dessutom få Aftonbladet Daily direkt i sitt nyhetsflöde.

Aftonbladet Daily görs av Olivia Svenson, Marcus Ulvsand och Jenny Ågren.

 
Prenumerera på Aftonbladet Daily:
 På iTunes
 På Acast
 Spotify
 Via RSS


Mer från Aftonbladet Daily

Publisert:

LÄS VIDARE