Ministern vill sätta djurplågare i fängelse

Ibrahim Baylan: Det är inte acceptabelt

Fyra års fängelse. Så vill näringsminister Ibrahim Baylan (S) straffa de grövsta fallen av djurplågeri.

– Vi kan inte acceptera en situation där man plågar djur eller där djur konstateras dö av transporter, säger Baylan.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) ser allvarligt på Aftonbladet 200 sekunders uppgifter om att kycklingar plågas under transporterna till Kronfågel.

– Jag kan inte kommentera ett enskilt fall. Men det är klart, varje gång man ser eller hör exempel på detta blir man ju upprörd och känner att men för guds skull, borde vi inte vid det här laget ha kommit längre i vår industri? Det är oacceptabelt.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Näringsminister Ibrahim Baylan (S).

– Det är helt uppenbart att vi har mer att göra. Det är mot den bakgrunden vi skärper själva djurrättslagstiftningen, vi skärper kontrollerna och nu går vi också fram och skärper straffen. Regeringen kommer att lägga fram förslag till riksdagen om att skärpa straffen och då kommer det också att komma in fängelse i straffskalan, säger Ibrahim Baylan.

Det har pågått i flera år. Myndigheterna har känt till det och anmärkt på det gång på gång och utfärdat flera förelägganden, men trots det har det fortsatt. Hur länge kan det fortsätta innan straffen med fängelse kan bli aktuella?

– Vi skärper lagstiftningen just av den anledningen och det gör vi nu under hösten. Vi kommer att lägga fram ett förslag till riksdagen och jag hoppas att riksdagen ställer sig bakom det. Det är inte acceptabelt att de bedriver sin verksamhet genom att plåga djur, säger Ibrahim Baylan.

Förslaget: fördubblat maxstraff

Även enligt den lag som gäller i dag kan djurplågeri straffas med fängelse, i högst två år.

I en statlig utredning konstateras att fängelsestraffet för djurplågeri används mycket sällan i dag. I de fall som bedöms överstiga bötesnivån är villkorlig dom den vanligaste påföljden.

Enligt regeringens förslag ska ett grovt djurplågeribrott införas i brottsbalken. Maxstraffet för djurplågeri föreslås höjas till fyra års fängelse.

 

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin, Christoffer Nilsson och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

 

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

Publisert:

LÄS VIDARE