Dadgostar kan släppa regeringskravet – inriktar sig på budgeten

Vänsterpartiet är redo att släppa kravet på att ingå i Magdalena Anderssons regering, enligt en centralt placerad källa.

I stället kräver partiet stort inflytande över statsbudgeten, med stopp för nyliberaliseringen av välfärden.

– Vi är mycket större än Centerpartiet, det är fullständigt orimligt att Annie Lööf ska diktera villkoren, säger källan.

Annie Lööfs öppning att ingå i en S-regering har fått Vänsterpartiet att se rött. Källor i partiet talar om en stor irritation över Centerledarens utspel. Detta eftersom de anser att Lööf förutsätter att V ska stödja en eventuell S-C-regering men inte få något inflytande över en sådan.

– Det finns inte på kartan att Vänsterpartiet ska ha den inställning som Jonas Sjöstedt skrapade fram med sin lapp. Vi accepterar inget annat än ett tydligt inflytande och vi kommer inte att backa, säger en centralt placerad V-källa.

V-ledaren Nooshi Dadgostar har gjort klart att hon vill att inflytandet ska vara så omfattande att partiet sitter i regering.

Kräver inflytande över budgeten

Men enligt en V-källa är det inte avgörande. De hårda kraven som framförs utåt ska mer ses som en del av förhandlingen.

– Det avgörande är budgetsamarbetet och att vi får gehör för vår politik, inte att sitta i regering. Smärtgränsen går vid budgeten, där ska vi ha inflytande, säger källan.

Enligt en källa till Aftonbladet kan Nooshi Dadgostar släppa sitt regeringskrav. Det är istället budgeten som är avgörande.
Enligt en källa till Aftonbladet kan Nooshi Dadgostar släppa sitt regeringskrav. Det är istället budgeten som är avgörande.

Högst på kravlistan nämns stopp på privatiseringen och nyliberaliseringen av vård, skola och omsorg.

Båda statsministerkandidaterna tampas just nu med hur deras regeringsunderlag ska se ut. På högersidan handlar det om Liberalernas och Sverigedemokraternas roll i en möjlig Ulf Kristersson-regering. För Magdalena Andersson handlar det om hur ett samarbete mellan Vänsterpartiet och Centerpartiet överhuvudtaget ska bli möjligt.

Dadgostar: V behövs i regeringen

En V-källa anser att lösningen kan bli en renodlad S-regering som stöds av C, V och MP och där de fyra partierna har ett budgetsamarbete. Annie Lööf har dock upprepat att ett budgetsamarbete med V inte är aktuellt.

– Om Magdalena Andersson först får frågan att bilda regering efter valet så kommer Annie Lööf hamna i ett skarpt läge. Det är rimligt att hon då backar från hållningen att inte samarbeta med oss, säger källan.

Nooshi Dadgostar skriver i ett sms till Aftonbladet:

”Den senaste mandatperioden fick regeringen inte igenom flera av sina stora reformförslag och flera budgetar föll. Därför behövs en stabil majoritetsregering för att ta sig an de stora utmaningar Sverige står inför. Där ingår Vänsterpartiet. ”

Allt om valet – med valkompassen
Publisert:

LÄS VIDARE