Mer religionskunskap för afghanska studenter

TT-AFP

Publicerad 2022-08-16

Afghanska studenter på väg till universitetet i huvudstaden Kabul. Arkivbild.

Afghanska studenter får mer religion på schemat. De obligatoriska lektionerna i islamiska studier ökar från en till tre i veckan vid statliga universitet.

Abdul Baqi Haqqani, minister för högre utbildning, uppger på en presskonferens att inga nuvarande ämnen ska tas bort från den nuvarande läroplanen.

Vissa universitet har dock ändrat i undervisningen i musik och skulptur, samtidigt som en utvandring av Afghanistans utbildade elit, inklusive universitetslärare, har lett till att undervisningen i många ämnen har avbrutits.

Sedan talibanerna tog makten den 15 augusti förra året har talibanerna infört hårda restriktioner för flickor och kvinnor. Även om unga kvinnor fortfarande tillåts gå på universitet, har många hoppat av på grund av kostnaden eller för att deras familjer är rädda för att de ska befinna sig utanför hemmet i det talibanstyrda Afghanistan.

Talibanerna har i månader insisterat på att grund- och gymnasieskolor ska öppna igen för flickor, och pendlar mellan tekniska och ekonomiska frågor som skäl för de fortsatta stängningarna.

Abdulkhaliq Sadiq, hög tjänsteman vid afghanska utbildningsdepartementet, uppger att familjer på landsbygden fortfarande inte är övertygade om behovet av att låta flickor gå på gymnasiet.

ANNONS