Gorbatjovs nära vän: ”Han var upprörd på Putin”

Michail Gorbatjov kommenterade aldrig kriget i Ukraina eller Putins nya censurlagar offentligt.

I samtal med nära vännen Alexej Venediktov var han in i det sista desto argare.

– Jag kan berätta att Gorbatjov är upprörd. Det var hans livsverk, sa Venediktov för en dryg månad sedan.

Sovjetunionens sista president Michail Gorbatjov, 91, dog på tisdagskvällen efter lång tids sviktande hälsa.

Njursjukdomen höll honom borta från offentligheten under de sista åren av hans liv. I slutet av 2019 gav han en av sina sista internationella intervjuer och varnade då för de ökade spänningarna mellan Ryssland och västvärlden.

– Så länge massförstörelsevapen finns, särskilt kärnvapen, är faran kolossal. Alla länder borde skriva under på att kärnvapnen måste förstöras. Det är för att vi ska rädda oss själva och vår planet, sa Gorbatjov till BBC:s Moskva-korrespondent Steve Rosenberg.

BBC-journalist: Han var sorgsen

Det var femte och sista gången de talades vid framför kameran. Rosenberg skriver i en minnestext att Gorbatjov hade förändrats:

”Det fanns en sorgsenhet över honom som jag inte sett förut. Det var som om han märkte att det han åstadkommit var på väg att dras tillbaka, att Ryssland åter omfamnat enväldet och att konfrontationen mellan öst och väst var på ny frammarsch.”

Michail Gorbatjov.
Michail Gorbatjov.
Gorbatjov och Putin vid ett möte 2004.
Gorbatjov och Putin vid ett möte 2004.

I intervjun från 2019 fick Gorbatjov frågan om hur de nutida spänningarna mellan USA och Ryssland kan jämföras med de under Kalla kriget.

– De är kalla, men det är fortfarande ett krig. Se vad som händer. Det är skärmytslingar på olika ställen, det skjuts, flygplan och fartyg skickas än hit och än dit. Det är inte en situation vi vill ha, sa han.

 

Livet som reklampelare – så gav han namn åt frysfavoriten

 

Nära vännen i juli: ”Han är upprörd”

Gorbatjov har inte gjort några officiella uttalanden efter Rysslands invasion av Ukraina. Men enligt nära vännen och Kreml-kritikern Alexej Venediktov var ex-presidenten rasande på Putin för de nya lagar som tvingat medier att stänga och som förbjuder kritik mot kriget.

– Jag kan berätta att Gorbatjov är upprörd. Han fattar, förstås. Det var hans livsverk, sa Venediktov i en intervju med Forbes Russia i slutet av juli.

Alexej Venediktov.
Alexej Venediktov.

Journalisten Alexej Venediktov var en av grundarna till radiostationen ”Moskvas eko”. Den tystnade i början av mars, bara en vecka efter invasionen.

– Allt Michail Segejevitj Gorbatjov gjorde är förstört. Alla Gorbatjovs reformer är raderade, ligger i aska, har gått upp i rök, sa Venediktov.

Gorbatjovs förre tolk, Pavel Palazhchenko, sa två dagar före invasionen till Fox News:

– Han varnade alltid för att farliga saker kunde hända mellan Ryssland och Ukraina, men han gjorde alltid vad han kunde för att få länderna att närma sig varandra snarare än vidga klyftan. Så för honom är det emotionellt väldigt tragiskt.

Var kritisk även mot Nato

I en intervju med tyska Der Spiegel 2015 varnade Gorbatjov för att den då färska Ukraina-krisen skulle kunna leda till ett storkrig i Europa, till och med ett kärnvapenkrig. Han talade om ”ett förlorat förtroende” mellan Ryssland och västvärlden och kallade det ”katastrofalt”.

Men han var även kritisk mot Natos expansion:

– Ingen ledare i Kreml kan ignorera en sån sak.

Som Deutsche Welle konstaterade hade Gorbatjov försvarat annekteringen av Krim året före. Han kallade västvärldens försök att minska Putins makt ”väldigt dumma och extremt farliga”.

Samtidigt var han tydlig i sin kritik mot Putins auktoritära ledarskap och förföljelse av oppositionella.

– Ryssland behöver fria val och att folk får delta i fria val. Det är helt enkelt inte acceptabelt när någon som Alexej Navalnyj sätts i husarrest för att säga sin mening.

Publisert:

LÄS VIDARE