Coronapandemin

Nya råden – det här gäller från och med i dag

Munskydd i trängsel på bussen och slopad karensdag

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Kurvorna över coronasmittade och antalet inlagda på sjukhus går åt fel håll och i dag, onsdag, införs nya åtgärder för att vända kurvan.

Munskydd i kollektivtrafiken, hemmajobb och slopad karensdag – det här är vad som gäller nu.

De nya åtgärderna presenterades av Folkhälsomyndigheten och regeringen under en pressträff på tisdagseftermiddagen.

FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell, statsminister Magdalena Andersson, finansminister Mikael Damberg och socialminister Lena Hallengren underströk att Sverige just nu är i ett bättre läge än många andra länder, men att utvecklingen är oroande.

– Vi har en låg beläggning på iva och en hög vaccinationsgrad och är inte i samma läge som för ett år sedan. Men vi måste samtidigt agera. Det finns viss anledning till oro, sa Magdalena Andersson när de nya åtgärderna lades fram.

Fler restriktioner

De nya råden och rekommendationerna som börjar gälla i dag, onsdag 8 december, är steg ett av tre i den plan för coronaåtgärder som presenterades vid pressträffen.

  • Från och med nu ska arbetsgivare göra det möjligt för sina anställda att till viss del jobba hemifrån. Det gäller även för statliga myndigheter.
  • Universitet och andra lärosäten kan fortsatt ha undervisning på plats, men undvika större samlingar.
  • Skolor kan hålla julavslutningar och luciakonserter, men ska glesa ut i sina lokaler vid evenemangen.
Statsminister Magdalena Andersson, socialminister Lena Hallengren och finansminister Mikael Damberg på tisdagens presskonferens om de nya åtgärderna mot pandemin.

Munskydd i taxi

  • Även restauranger, barer och nattklubbar ska se till att undvika trängsel bland gäster och vidta andra smittskyddsåtgärder, som till exempel att sätta ut avståndsmarkeringar på golvet.
  • Den som reser i kollektivtrafiken ska använda munskydd vid trängsel. Det gäller på kortare och längre sträckor med buss, tunnelbana, tåg och taxi. Kollektivtrafiken ska minska risken för trängsel och inte dra ner på antalet turer.

Från den 8 december gäller även nya regler för ekonomiska stöd.

Karensdagen slopas igen, den som stannar hemma med sjukdomssymtom får sjuklön från första sjukdagen. Dessutom kan föräldrar få tillfällig föräldrapenning om skolor eller förskolor stängs. Företag som får höga sjuklönekostnader kan också få ersättning från staten.

Spår försämrat läge

Folkhälsomyndigheten räknar med ett försämrat läge den närmaste tiden, enligt Karin Tegmark Wisell.

Om det blir så kan regeringen gå vidare till steg två i åtgärdsplanen. Det innebär bland annat att bara anställda vars fysiska närvaro krävs får jobba på plats, deltagartak för privata sammankomster i hyrda lokaler och utökade krav på vaccinationsbevis för verksamheter.

I ett mycket förvärrat läge kan man gå vidare till det tredje steget i planen. Då gäller att vuxna ska begränsa sina nära kontakter, viss fjärrundervisning i gymnasieskolan och begränsade öppettider på restauranger och krogar.

Andningsskydd, 20st - FFP2-klass (N95), Skyddar dig som bär den!

SweFilter Selection

Andningsskydd, 20st - FFP2-klass (N95), Skyddar dig som bär den!

299,00 kr495,00 kr

Läs mer

Till shoppen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Munskydd

Magdalena Andersson

Folkhälsomyndigheten

Coronaviruset