Timmermans lämnar topposition i EU

TT-AFP

Publicerad 2023-08-22

EU-kommissionens tidigare exekutive viceordförande Frans Timmermans. Arkivbild.

Frans Timmermans var tänkt att kunna bli EU-kommissionens ordförande.

Men motstånd från bland annat Polen tvingade bort honom från toppjobbet.

Nu lämnar han kommissionärsjobbet som andreman för att åter bli politiker i Nederländerna.

Timmermans har utsetts att leda en vänsterkoalition i de kommande valen i Nederländerna. Medlemmarna i koalitionen röstade för hans ledarskap med stor majoritet på fredagen.

Därmed återgår Timmermans till nederländsk politik inför det val som ska hållas i november. Koalitionen består av socialdemokratiska PVDA och miljöpartiet Groenlinks.

Nederländernas nuvarande premiärminister Mark Rutte har meddelat att han lämnar den nationella politiken i samband med valet.

Timmermans har tidigare haft den formella titeln förste exekutive viceordförande i EU-kommissionen. Han hade bland annat ansvar för miljö- och klimatinsatser inom EU.

Men posten var delvis en nedgradering då han var ett toppnamn för det mäktiga uppdraget som EU-kommissionens ordförande.

En kontrovers med främst Polen och landets styrande parti Lag och ordning stoppade Timmermans, sedan han uttryckt farhågor om den rättsliga utvecklingen i landet.

I tidspressade och utdragna EU-förhandlingar 2019 lade Tyskland fram den tidigare ministern Ursula von der Leyen som en kompromisskandidat till posten som EU-kommissionens ordförande, sedan medlemsländerna strukit samtliga tidigare kandidater.

Tysklands före detta försvarsminister kunde väljas, trots att Tyskland lade ned sin röst av bland annat principiella grunder.

Timmermans har tidigare varit bland annat utrikesminister i Nederländerna före EU-karriären.