Försvunnen 1600-talsbok tillbaka i Sverige

TT

Publicerad 2022-11-09

Boken "New-Englands Rarities Discovered" , skriven av John Josselyn är åter i händerna på Stockholms universitetsbibliotek.

För flera årtionden sedan – oklart exakt när – försvann en värdefull 1600-talsbok från Stockholms universitetsbibliotek. Nu är den hemma igen, sedan den återfunnits på en auktion i New York.

Boken i fråga – ”New-Englands rarities discovered” av John Josselyn – behandlar flora och fauna i New England i USA. Boken trycktes i London 1672 och betecknas som en raritet med högt värde på marknaden.

”Det känns mycket bra när försvunnet kulturarv återbördas. KB upplyste oss om att boken fanns för auktion på Sotheby’s och svensk polis och åklagare har arbetat mycket snabbt med att vidta rättsliga åtgärder, och därför har den nu kommit tillbaka”, säger Wilhelm Widmark, överbibliotekarie på Stockholms universitetsbibliotek, i ett pressmeddelande.

Boken testamenterades till Kungliga Vetenskapsakademien i slutet av 1790-talet och hamnade senare på Stockholms universitetsbibliotek. Exakt hur och när den försvann är oklart – den var inte saknad och försvinnandet var inte heller polisanmält förrän i fjol, då boken dök upp på auktionen.

Dock har den sålts en gång tidigare i USA i slutet av 1990-talet, vilket innebär att försvinnandet bör ha skett för flera decennier sedan:

”Förmodligen var det länge sedan boken försvann ur samlingarna och vid en tid när säkerheten inte var lika bra som i dag. Forskarna kunde använda böckerna och förmodligen har den inte stulits utan ”råkat” följt med någon forskare till utlandet”, säger Widmark.