Polis döms för vållande till annans död

Man dog i samband med ingripande

Polisen la sig över mannens rygg och efter en stund slutade han andas, enligt åtalet.

När ambulansen kom fram till sjukhuset avled mannen.

Polisen som åtalades för vållande till annans död döms nu.

Händelsen som inträffade i november 2021 ledde till ett unikt åtal där en polis åtalades för vållande till annans död alternativt grovt tjänstefel.

Fallet är det första där ett dödligt polisgrepp prövats i domstol.

På morgonen larmades polisen till ett lägenhetshus på Lidingö utanför Stockholm. Där hade en man uppträtt aggressivt och irrationellt. Enligt larmet skulle en man ha gått ”bärsärkagång” i en bostad.

En insats drogs igång och när polisen kom fram träffade de mannen som larmet handlade om. Enligt förundersökningen ska då en ”brottningsmatch” ha uppstått mellan mannen och polisen.

I samband med ingripandet larmade en inringare polisen och uppgav sig ha hört en stor duns som verkade ha kommit från trapphuset. Inringaren sa att någon person ska ha skrikit ”hjälp hjälp”, framgår det i utredningen.

Samtidigt ska den numera avlidne mannen ha försökt ta den ena polisens tjänstevapen.

Inte långt efter att larmet kom in var mannen under kontroll.

”Fångades på film”

En sophämtares lastbil fångade händelseförloppet på film. Enligt åtalet ska polisen ha pressat sin kroppstyngd mot mannens rygg, satt sin knä över ryggen samtidigt som mannen ropar ”aj”. Mannen låg på mage med delar av kroppen över en trappavsats.

Sedan upptäckte poliserna att mannen hade slutat andas. Då kontaktade de ledningscentralen igen.

– Ja, nu har mannen blivit blå i ansiktet (...) vänta, vi ringer ambulans nu, säger polisen i samtalet enligt förundersökningen.

Mannen var redan död när ambulansen kom fram till sjukhuset. I förhör har den misstänkte polisen sagt att allting gick väldigt fort.

– (...) jag hade svårt där och då och göra en bra tidsbedömning av alltså hur lång tid saker och ting tar, min känsla direkt efter var nog att det gick väldigt, väldigt fort, säger polismannen i förhör.

Nekar till brott

Åtalet byggde på bland annat den rättsmedicinska bedömningen, sophämtarens film och flera vittnen.

På måndagen meddelade Stockholms tingsrätt sin dom.

Polismannen döms för vållande till annans död. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter.

”Tingsrätten har ovan funnit att NN agerat oaktsamt när han, sedan XX belagts med handfängsel, fortsatte att pressa ned den på mage liggande XX. För straffansvar krävs emellertid också att gärningen varit oaktsam i förhållande till just den dödliga utgången”, står det bland annat i domen.

Domstolen skriver i ett pressmeddelande:

”Tingsrätten menar att det genom en film som återger stora delar av händelseförloppet och en obduktionsläkares uppgifter är bevisat att mannen avled till följd av kvävning med efterföljande hjärtstopp. Tingsrätten anser att polismannen genom oaktsamhet vid ingripandet orsakade mannens död. Polismannen döms till villkorlig dom och dagsböter.”

Sedan tidigare har polisens personalansvarsnämnd beslutat att polismannen kommer att få behålla sin tjänst oavsett vad domen blir.

Den avlidne mannen var gift och hade två barn.

Tobias Enochson som företräder den misstänkte polisen säger att hans klient förnekar brott och gärningen.

– Hans uppfattning är att de försökt göra ett så bra ingripande som de kan, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Ett polisingripandet på Lidingö slutade med att en man dog.
Ett polisingripandet på Lidingö slutade med att en man dog.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN