Spionbrödernas försvar: ”GRU” står för något annat

Spiomisstänkte Payam Kia, 35, skrev i sina anteckningar om möten med ”Rasski”, pengaöverlämningar och ”GRU”.

Men hans advokat hävdar att mannen inte menade den ryska spionorganisationen – utan en bil vars registernummer började med ”GRU”.

– Förkortningen ”GRU” står inte för ryska underrättelsetjänsten GRU, säger försvararen Björn Sandin. 

Skriv inlägg
 • John Granlund

  Lagmannen tar nu beslut om att resten av förhöret ska hållas bakom stängda dörrar.

 • John Granlund

  Han nämner nu att det finns ett motsatt förhållande till värvningstrappan och det är när en person själv söker upp en underrättelsetjänst för att bli agent.

  – Det kallas för en "walk-in".

  – Stig Bergling var till exempel en walk-in.

 • John Granlund

  Åklagaren frågar nu om den amerikanske spionen Robert Hanssen som analytikern tagit upp i sin rapport i förundersökningen.

  – Han använde olika metoder för att skydda sin identitet också för KGB och GRU. Han kommunicerade bara med de ryska tjänsterna på det sättet, sannolikt också för att skydda sig om det fanns någon insider på KGB som kunde avslöja honom i sin tur.

 • John Granlund

  – Det är svårt att hitta det här som säkerhetstjänst när man använder dem men när man väl hittar dem är det ett tydligt tecken på att det är olovilig underrättelseverksamhet som pågår.

 • John Granlund

  Han beskriver nu exempel på "konspirativ kommunikation" som åklagaren menar har använts av bröderna.

  – Den syftar till att dölja ett spionage.

  – Ett klassiskt sätt är genom teknisk kommunikation genom operativa telefoner, appar, kortvågsradio. Det kan också vara mer fysisk överlämning av kommunikation när man går mot varandra, eller döda brevlådor som är platser ofta på mer beständiga platser i parker och naturområden eller slottsområden där man lämnar över sin betalning till en agent och där agenter lämnar den information som han eller hon anskaffar.

Rättegången mot Peyman Kia, 42, och Payam Kia, gick på onsdagen in på sin tredje dag i Stockholms tingsrätt.

Som tidigare var säkerhetspådraget omfattande med avspärrningar utanför tingsrätten som bevakades av uniformerade poliser.

De två bröderna nekar helt och hållet till brott och när det var advokaternas tur att lägga fram grunden till försvaret angrep de åtalet från flera olika håll. 

– Min huvudman har under många år arbetat inom svensk statsförvaltning. Han har arbetat med säkerhets- och underrättelsetjänst och inom arbetet har han inhämtat, upprättat och tagit del av stora mängder hemlig information på daglig basis. Arbetet har varit ytterst krävande, komplext och med stora risker för hans personliga säkerhet, säger advokaten Anton Strand.

Payam Kias advokat Björn Sandin.
Payam Kias advokat Björn Sandin.

Förnekar brott

Han tillbakavisade ”med bestämdhet” att något felaktigt skett och att Peyman Kia bara försökt lösa sina uppgifter. Advokaten hävdade därefter att åklagarna inte kunnat precisera att på vilket sätt 42-åringen ”anskaffat” hemligt material.

– Det krävs att man vidtar åtgärder för att komma i besittning av något.

När det var dags för 35-årige Payam Kias försvarsadvokat Björn Sandin att ta till orda var tongångarna liknande:

– Min huvudmans inställning till åtalet är att han varken själv eller tillsammans eller i samråd med andra gått Ryssland och den ryska underrättelsetjänsten tillhanda.

Advokaten sa att Payam Kia inte heller medverkat i någon planering, skött några kontakter eller tagit emot några pengar.

När Säkerhetspolisens utredare gick igenom Payam Kias datorer hittade de stora mängder privata anteckningar där 35-åringen vid flera tillfällen skrivit om GRU, ett möte med en person som kallas ”Rasski” och överlämningar av pengar.

Anton Strand, Peyman Kias advokat.
Anton Strand, Peyman Kias advokat.

”Är en förkortning”

I sitt anförande tog Björn Sandin upp just skrivningarna om GRU – som han slog fast att handlar om något helt annat än den ryska underrättelsetjänsten GRU. 

– Förkortningen ”GRU” står inte för ryska underrättelsetjänsten GRU utan är en förkortning.

Sedan tog advokaten upp en anmälan om en parkeringsskada som Payam Kia skickat in till ett försäkringsbolag, och antydde att det är detta som 35-åringen skulle ha avsett i sina anteckningar när det gäller förkortningen GRU.

Enligt advokatens redogörelse så hade Payam Kia råkat skada registreringsskylten på en bil en aning och registreringsnumret på den bilen började med bokstäverna GRU.

Publisert:

LÄS VIDARE