Sopbergen växer i protesternas Paris

TT-AFP

Publicerad 2023-03-15

Sopberg växer i protesternas Paris. Soparbetare har förlängt sin strejk till 20 mars.

Sopbergen växer i Paris som en del av protesterna mot den franske presidenten Emmanuel Macrons och regeringens förslag om höjd pensionsålder.

Huvudstadens soparbetare strejkar mot förslaget, vilket har lett till att omkring 7 000 ton sopor samlas i högar. Råttor och ohyra lockas till sopbergen.

Den pågående sopstrejken har dessutom förlängts till den 20 mars.

I ett sista försök att stoppa lagförslaget samlades många demonstranter i en protestmarsch på onsdagen mot den föreslagna pensionslagen som är klar för omröstning i parlamentet, troligen under torsdagen.

Omkring en halv miljon demonstranter slöt upp runt om i landet. Antalet var dock färre än tidigare protester som som mest har samlat 1,3 miljoner demonstranter.

Polis avfyrade tårgas i sammandrabbningar i Paris, Nantes och Lyon.

Fackförbundet CFE-CGC meddelade att man har blockerat elförsörjningen till en ö i Medelhavet där den franske presidenten har ett sommarresidens, och ytterligare protestaktioner väntas.

Lagförslaget ska gå igenom en rad demokratiska procedurer i parlamentet innan den kan formaliseras till lag – och därmed höja pensionsåldern från 62 till 64 år.

Om Macron och regeringen drabbas av bakslag vid en omröstning för den nya lagen så finns en möjlighet för premiärminister Élisabeth Borne att ändå driva igenom lagen utan en formell omröstning.

Men för närvarande verkar regeringen få stöd för förslaget i de båda kamrarna nationalförsamlingen och senaten.