Forssell (M) om gängvåldet: Kommer ha problem i flera år

Publicerad 2022-10-08

Flera dödsskjutningar har inträffat i Södertälje de senaste veckorna.

Trots att flera åtgärder kan vara på plats inom relativt kort tid, kommer det ta flera år att bekämpa gängbrottsligheten, enligt Moderaterna.

– Vi kommer att prata om gängkriminalitet i Sverige i många år framöver, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Totalt fem skjutningar, varav tre med dödlig utgång, har inträffat i Södertäljeområdet inom loppet av bara några veckor.

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, säger till Aftonbladet att ingen i Sverige ska behöva vänja sig vid den här typen av skjutningar.

– Det som händer i Södertälje nu är fruktansvärt. Både för de som drabbas, men också för alla boende där som känner en stor osäkerhet och otrygghet att exempelvis släppa ut sina barn för att leka.

”Skjuts nästan varje dag”

Han vill inte gå in på hur det går i de pågående regeringssamtalen eller hur de fyra högerpartierna ställer sig till olika rättspolitiska förslag, men konstaterar att de har fått mandat att förändra den svenska rättspolitiken i grunden.

– Vi kommer att göra den största offensiven mot brottsligheten som har skett i Sverige. Från Moderaternas sida har vi tittat mycket på det som har fungerat i Danmark. Det handlar både om en kraftig utbyggnad av polisen och att polis hela tiden ska vara närvarande i utsatt områden, inte bara när det skjuts, men även att se till så att de som begår allvarliga brott också åker fast.

– Den svenska lagstiftningen hänger helt enkelt inte med. Vi har bland den grövsta brottsligheten i Europa, men den svagaste lagstiftningen.

Som exempel på åtgärder som behövs nämner Johan Forssell skärpta straff, hemliga tvångsmedel som avlyssning och kameraövervakning och visitationszoner.

 

90 gängmän bakom skräcken i Södertälje

 

– Vi har drivit detta under flera års tid. Visitationszoner var kontroversiella när de infördes i Danmark men i dag är de närmst helt okontroversiella av den enkla anledningen att de fungerar. Hade vi haft möjligheten att kunna införa sådana i Södertälje nu så är jag helt säker på att vi hade kunnat kyla ned konflikterna där.

– Men det är det här vi helt har misslyckats med i Sverige idag. Skjutningarna bara fortsätter. Det skjuts nästan varje dag. Men med zonerna ökar risken att den som bär vapen åker fast, och därmed min skar risken för en upptrappad våldsspiral. Visitationszoner kommer inte att lösa hela problemet med gängkriminalitet men det är ett viktigt bidrag för att minska antalet skjutningar. Vilket människor önskar.

Johan Forssell framhäver även vikten av att förstärka tull- och gränspolisen.

– Vi måste få ett fungerande gränsskydd i Sverige och därmed stoppa både vapen och narkotika som just nu väller in i landet redan vid gränsen.

”Ingen ska behöva vänja sig”

Men hur snabbt kommer det att gå att komma tillrätta med skjutningarna?

– Det går inte att ge ett svar på hur många skjutningar vi kommer att ha om ett, två eller tre år, men det går att genomföra stora förändringar genom lagstiftning på relativt kort tid. På ett till två år kan vi lägga fram många av de förslag som jag nämnt, men det handlar även om att stoppa nyrekrytering, vilket är frågor som berör skolan och föräldraansvar, något man behöver jobba med under många år.

– Men jag är optimistisk. Tittar man på Danmark så har man kunnat se stora förändringar på en till två mandatperioder. Samtidigt kommer vi att ha problem med gängkriminalitet i flera år, men inte på den här exempellösa nivån som vi ser nu.

Gällande visitationszoner säger Johan Forssell att det i nuläget inte finns någon preciserad tidsplan, utan att det först behövs utredas och finnas stöd för förslaget.

 

Polisen jobbade mot gamla nätverket: ”Helt annat läge nu”

 

– Men normalt, från ax till limpa, brukar det inte ta längre än två år. Men allra helst hade vi såklart sett att det fanns på plats redan förra veckan, så kanske inte situationen hade varit lika illa som den är i dag.

Kan du ha förståelse för att ett till två år kan kännas oerhört länge för de som bor i exempelvis Södertälje och vill se en förändring nu?

– Jag delar samma frustration. Jag har pratat om det här varje dag de senaste åren, men nu har vi fått mandat att få den här lagstiftningen på plats så snabbt som möjligt. Samtidigt är det viktigt att den också fungerar och att det utreds innan. Men ingen ska behöva vänja sig vid den här typen av skjutningar i Sverige.

På dig låter det som att det krävs flera olika saker för att komma tillrätta med problemen. Kan du känna en ödmjukhet inför att det inte är någon quick-fix?

– Jag känner en väldig ödmjukhet inför detta, och det kommer att bli oerhört svårt. Detta kommer inte att gå att ändra på över en natt. Vi kommer att prata om gängkriminalitet i Sverige i många år framöver, men vi kommer också att kunna pressa tillbaka gängen om vi gör det som krävs och vågar att tänka nytt.