Högt tonläge i rysk tv: ”Kan bara fantisera hur vi svarar”

Publicerad 2023-05-04

Rysk tv går i spinn efter uppgifterna om att Putins utsatts för ett mordförsök.

En programledare hävdar att ”ukrainska nazister” försökte mörda Putin och hotar med kärnvapen:

– Det vore ju en fullständigt bisarr utveckling, säger Joakim Paasikivi.

Följ ämnen
Ukraina

Efter gårdagens nerskjutning av åtminstone ett flygande objekt över Kreml – som av ryssarna beskrivs som ett ukrainskt mordförsök på Putin, vilket kategoriskt förnekas av Ukraina – var tonläget högt i de statliga ryska tv-nyheterna under onsdagskvällen, enligt tidningen Meduza:

– Det här är en provokation på en ny nivå. Vilken möjlig svarsåtgärd som kan sättas in kan man bara fantisera om, hette det i Pervij kanals nyhetssändning.

Grannkanalen Rossija-1 rapporterade:

– Dumans talman Vjatjeslav Volodin meddelade att en terrorattack mot presidenten är ett anfall på Ryssland. Kreml har utsatts för den första attacken sedan stora fosterländska krigets tid (Reds anm: andra världskriget).

Propagandisten och programledaren Vladimir Solovjov gick ett steg längre i programmet ”Kväll med Vladimir Solovjov”, där han lade skulden på Joe Biden och Volodymyr Zelenskyj och utbrast:

– Ukrainska nazister har försökt mörda överbefälhavaren i vårt land, som har kärnvapen, sade han enligt sajten Daily Beast.

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi är det oklart vad som blir nästa steg från rysk sida:

– Rent praktiskt har man ju den 24 februari förra året påbörjat ett utrotningskrig mot ett grannland och använt allt utom kärnvapen och andra massförstörelsevapen. Så vad man skulle ha kvar att göra mot Ukraina är mer oklart för mig.

Men när rysk tv pratar om ”vilket svar det blir kan man bara fantisera om”, är det då tänkbart att ryssarna sätter in kärnvapen nu?

– Det vore ju en fullständigt bisarr utveckling, som är helt oproportionerlig. Det skulle i ett slag garantera Rysslands fullständiga alienering från de få stater som fortfarande stöder dem. Så det tror jag är osannolikt.

"Anfallet undanröjt - vi har rätt att svara" stod det i textrutan under nyhetsuppläsaren i Pervij kanal på onsdagskvällen.

– Men ett högt tonläge gynnar dem naturligtvis, i och med att man för den egna befolkningen då tydligare målar ut Ukraina som en angripare. Det passar narrativet. Det kan också vara bekvämt för dem om de ställer in segerparaden den 9 maj eller på andra sätt markerar att det är de som är under angrepp.

Överstelötjnant Joakim Paasikivi.

Och just det här att ”Moskva anfalls för första gången sen andra världskriget”, det passar också in i retoriken om att det är en fortsättning på det stora fosterländska kriget mot nazismen. En fullständigt förljugen historieskrivning.

Vad är din bedömning – var det ryssarna själva eller Ukraina som släppte upp drönarna?

– Jag skulle bli förvånad om det var Ukraina. Men även om det inte är Ukraina så betyder det ju inte att det är ryska staten, även om det är fullt möjligt. Det tredje alternativet är ryska militanta dissidenter. Det har skett sabotage inne i Ryssland tidigare, alltifrån molotovcocktails mot militära inskrivningskontor, till järnvägsurspårningar och mystiska industribränder.

Vad är nästa steg i händelseutvecklingen?

– Det får vi avvakta. De ryska hökarna har ju sedan tidigt i kriget klagat på att man varit för mjuk mot ukrainarna. Men det beror ju inte på att man inte haft en avsikt, utan på bristande förmåga från ryska krigsmakten. Så frågan är om blir ytterligare slitningar internt i Ryssland och hur det kommer hanteras.

Ökar detta risken för att extrema krafter stärks i Ryssland?

– Det är möjligt. Men det betyder ju inte att de har större möjlighet att föra krig. Det blir bara en ökad polarisering i toppen i så fall. Men med tanke på att utvecklingen går mot fler och fler privatarméer i Ryssland, så är det inte så att stabiliteten blir större. Men vi får se vilka fler uttalanden som kommer från högsta nivå i Ryssland, säger Joakim Paasikivi.

Nyhetsuppläsaren Aina Nikolajeva rapporterar i NTV att ”Kreml har utsatts för en terrorattack”.