Svenska kyrkan stängd efter dåd: "Fasansfullt"

Sofia Eriksson/TT

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2023-10-17

Säkerheten har skärpts i Bryssel.

Säkerheten kring svenska intressen i Bryssel höjs efter det misstänkta terrordådet. Svenska kyrkan finns bland de institutioner som håller stängt under tisdagen.

– Det som har hänt är fasansfullt, säger prästen Fredrik Ollila till TT.

Hotnivån i Bryssel har höjts till den högsta nivån, en fyra, efter dådet i måndags kväll, då två svenskar sköts ihjäl och ytterligare en svensk skadades.

Fler poliser kommer att synas i den belgiska huvudstaden, men ökat fokus läggs också på svenska intressen och svenskar, enligt premiärminister Alexander De Croo.

– Det kommer att vara ökad polisnärvaro på gatorna, med extra skydd för känsliga områden, framför allt de som ofta besöks av de svenskar som bor i Bryssel, säger Alexander De Croo på en presskonferens.

Samtliga hotell med svenska fotbollssupportrar står under polisbevakning, enligt Svenska fotbollförbundet. Förbundet skriver i ett uttalande att omkring 400 svenskar som befann sig i Bryssel för att titta på matchen mellan Sverige och Belgien har fått hjälp under kvällen och natten.

Uppmanas jobba hemma

Personalen vid den svenska EU-representationen uppmanas nu att arbeta hemifrån, snarare än att ta sig till jobbet, enligt TT:s korrespondent i Bryssel.

Bland skolorna är Europaskolorna – där de flesta barn till EU-anställda från olika länder går – stängda, liksom de skolor som har undervisning på nederländska. De fransktalande är emellertid öppna, även om särskild försiktighet uppmanas.

Svenska kyrkan, som ligger relativt centralt i Bryssel, kommer efter samråd med andra svenska institutioner också att vara stängd, åtminstone under tisdagen, enligt prästen Fredrik Ollila.

– Vi tar en dag i taget. Det är fasansfullt det som har hänt. Våra tankar och böner går till offren och deras anhöriga, säger han till TT.

– För svenskar som behöver någon att prata med kommer vi att finnas tillgängliga på telefon och i sociala medier.

”Olustigt”

Personalen i kyrkan kommer att jobba hemifrån med tanke på säkerhetsläget i Bryssel.

TT: Hur ser du på att det finns en hotbild mot svenskar?

– Det känns ju olustigt, säger Fredrik Ollila.

Den misstänkta gärningsmannen är död sedan polisen öppnat eld mot honom i samband med gripandet under tisdagsmorgonen. Men polisen söker fortfarande efter fler personer som på ett eller annat sätt kan ha varit inblandade i dådet.