Lula insvuren som Brasiliens president

TT TT-AFP

Publicerad 2023-01-01

Veteranen Lula da Silva är återigen Brasiliens president, mindre än fem år efter att han dömts i en korruptionsskandal. Det blir 77-åringens tredje mandatperiod på posten.

Avgående presidenten Jair Bolsonaro uteblev från ceremonin.

Brasiliens president heter – ännu en gång – Luiz Inacio Lula da Silva. Klockan 15 på nyårsdagen, lokal tid, lovade han att ”upprätthålla, försvara och lyda konstitutionen”.

Efter en tyst minut för fotbollsikonen Pelé och den nyligen bortgångne expåven Benedictus höll Lula ett halvtimmeslångt installationstal där han lovade att verka för ökad jämlikhet och jämställdhet.

– Vårt budskap till Brasilien är ett om hopp och återuppbyggnad, sade presidenten.

– Vi kommer att besvara hat med kärlek, lögner med sanning, terrorism och våld med lag.

Lula poängterade också att nolltolerans ska införas mot regnskogsskövling i Amazonas.

Folkfest i Brasilia

På huvudstaden Brasilias gator hade jublet successivt stigit under dagen, inför ceremonin, för att kulminera när Lula svor eden.

Tusentals hade sjungit och dansat sedan tidigt på morgonen. Många var klädda i Arbetarpartiets röda färg. Andra var klädda i den brasilianska flaggans gula och gröna kulörer, som under Bolsonaros styre har kommit att symbolisera högerradikalismen.

– De här färgerna tillhör alla, säger gymnasieeleven Sofia de Souza Martins som rest till huvudstaden från São Paulo för att närvara.

Maskinoperatören Valter Gildo, 46, kallade tillfället ”historiskt”.

– Nu har vi återigen en vanlig arbetare i presidentpalatset, någon som kämpar för sociala frågor, för minoriteter, mot rasism och homofobi. En person som representerar Brasilien.

Omfattande säkerhet

Säkerheten inför söndagens praktfulla ceremoni var rigorös, en avspegling av den djupa politiska splittringen i Brasilien. Rekordmånga poliser, omkring 8 000, hade kallats in för att garantera säkerheten vid ceremonin i Brasilia.

En knivbeväpnad man omhändertogs när han försökte ta sig in till ceremonin.

Förra veckan greps också en man för att ha placerat en bomb i en tankbil nära flygplatsen i Brasilia. Flera anhängare till högerpolitikern och avgående presidenten Jair Bolsonaro ska ha planerat attentatet i syfte att skapa kaos inför installationen av Lula.

Bolsonaro själv har lämnat Brasilien och åkt till Florida i USA, enligt uppgift för att slippa vara med vid installationen – vilket traditionen annars påbjuder.

Tältade inför installationen

Avsaknaden av Bolsonaro dämpade dock inte entusiasmen inför Lulas tillträde. Omkring 300 000 människor förväntades delta i firandet.

Tusentals av Lulas anhängare har tagit sig till Brasilia med flyg, bil och till och med cykel och har tältat nära området Esplanada dos Ministérios. Även 17 utländska statschefer finns på plats, bland annat från Tyskland, Portugal, Spanien och flera latinamerikanska länder.

Efter installationen färdades Lula i bil – i enlighet med traditionen en svart Rolls Royce – till presidentpalatset Planalto. Där mottog han det med guld och diamanter broderade presidentbandet i landets färger. Bandet överlämnas vanligen av den avgående presidenten, men Bolsonaros självvalda exil innebär att den rutinen nu bryts.

Tuffa utmaningar

Lula har lovat att försöka ena det polariserade Brasilien.

Utmaningar saknas inte. Bland annat vill presidenten få fart på landets ekonomi, skydda regnskogen i Amazonas samt bekämpa fattigdom och sociala klyftor. Uppskattningsvis lider 30 miljoner brasilianare av hunger och ekonomin har inte återhämtat sig efter coronapandemin.

Dessutom väntar kamp i kongressen, som domineras av Bolsonaros konservativa anhängare.

Det är en kamp Lula tycks vara förberedd på. I sitt installationstal förklarade den nytillträdde presidenten – utan att nämna Bolsonaro vid namn – att en rapport om den tidigare regeringen kommer att skickas till landets rättsvårdande myndigheter.

– Vi känner ingen hämndlystnad gentemot dem som försökte underkasta landet sina egna personliga och ideologiska syften, men vi kommer att säkerställa att lagen upprätthålls, sade Lula.