Stor polisinsats i södra Stockholm

En stor explosion har inträffat i Rågsved i södra Stockholm.

Polisen misstänker att dådet har kopplingar till tidigare mord och skjutningar i veckan.

– Vi håller på och kartlägger alla som bor i porten, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Det pågår en stor polisinsats i stadsdelen Rågsved i södra Stockholm.

– 03.34 får vi in ett stort antal samtal om att en stor detonation ägt rum i centrala Rågsved i eller anslutning till en port. Porten har omfattande skador och det är splitter som gått in i både fönsterrutor och dörrar, säger Ola Österling, presstalesperson för Stockholmspolisen.

Förutsätter koppling till tidigare sprängningar

Polisen har stora resurser på plats. Man kontrollerar också filmer från övervakningskameror.

– Vi har i princip alla Stockholmspolisen kompetenser där på plats och det utreds som allmänfarlig ödeläggelse just nu, säger Ola Österling.

På adressen för nattens explosion bor en man som kopplas till våldsspiralen efter mordet på Einár, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Explosionen är också den senaste i en lång rad skjutningar och sprängningar i Stockholm under veckan. Polisen undersöker därför om det finns ett samband mellan händelserna.

– Vi får nästan förutsätta att det har kopplingar till det som hänt under veckan. Vi håller på och kartlägger alla som bor i porten för att se hur det här ska placeras in i den räcka av händelser som skett under veckan, säger Ola Österling.

En stor polisinsats pågår i Rågsved i södra Stockholm
En stor polisinsats pågår i Rågsved i södra Stockholm

”Det var ett fruktansvärt läte”

Boende i området har hört av sig till Aftonbladet om den höga explosionen som väckte många i området.

– Det lät som en kort men kraftig åsksmäll. Jag kände hur det skakade i golvet, säger en boende i området till Aftonbladet.

– Det var ett fruktansvärt läte, det var som att marken skakade. Det är en massa blåljus och polisen är på plats. Jag tänkte först att det var raketer eller pistolskott, men det lät så högt att det måste vara värre än det, säger en annan boende.

Räddningstjänsten är på plats men är tystlåtna om händelsen.

– Vi är där och bistår polisen, men insatsen är polisens så det är de som får uttala sig om den här misstänkta explosionen, Therese Blades, ledningsoperatör på Räddningstjänsten

Flera utryckningar under kvällen

Enligt Ola Österling har polisen gjort utryckningar i söderort under hela natten på misstänkta sprängningar. De allra flesta har kunnat avfärdats som raketer eller smällare.

– Det har varit smällar från söderort hela kvällen. Vi har gjort en oändligt massa utryckningar hela natten. Veckan har inneburit fem eller sex grova brott och nu sammanfaller det med nyårsveckan så då blir folk extra vaksamma.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN