"Ingen riktad hotbild mot Eurovision"

TT

Publicerad 2024-03-21

Just nu finns ingen ”riktad hotbild” mot Eurovision i Malmö. Men Malmös trygghetsdirektör möter en hel del oro från Malmöbor inför det stundande jättelika arrangemanget.

Orsaken? Krigen i Mellanöstern och Ukraina.

– Det är många som undrar hur det här påverkar ett så stort arrangemang, säger Per-Erik Ebbeståhl, hållbarhets- och trygghetsdirektör på Malmö stad, till TT.

Under en presskonferens i Malmö redogör han för ett omfattande säkerhetsarbete i samverkan med polisen, och gör samtidigt klart:

– I dagsläget finns ingen riktad hotbild mot Eurovision över huvud taget.

Ingen fotboll – men demonstrationer

Besked har precis kommit att Malmö slipper högriskmatchen mellan MFF och AIK eller Djurgården i Svenska cupen den 9 maj. Däremot har polisen har redan fått in flera ansökningar om demonstrationer i samband med Eurovision i Malmö – både för och emot Israels deltagande. Malmö stad samarbetar med polisen och försöker identifiera olika typer av potentiella säkerhetsproblem.

Demonstrationer som riskerar urarta kan vara ett sådant.

– Jag vet även att när det gäller cyberhot och påverkan så finns aktörer som vill störa den här typen av arrangemang, säger Per-Erik Ebbeståhl och fortsätter:

– Ser vi att vi inte kan genomföra arrangemang på ett säkert sätt så ser vi inte ett behov av att genomföra det heller. Vi kommer aldrig att chansa.

”Jobbar nära polisen”

Tävlingen har blivit betydligt större och får rejäl draghjälp av nya sociala medier jämfört med när Malmö var värdstad 2013. Biljetter har sålts i 80 olika länder och det väntar tusentals besökare.

– Det är en av de stora skillnader med 2013, hela samhället har ett annat säkerhetstänk, säger Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till TT.

Hon inleder presskonferensen med att understryka att Eurovision är ”ett fredsprojekt” Israels medverkan i tävlingen har dock väckt starka reaktioner och kommunalrådet förväntar sig också olika demonstrationer.

Helt naturligt med tanke på omvärldsläget, anser hon.

– Sedan finns alltid en oro att det finns de som passar på att utnyttja tillfället och vill skapa konflikter.

– Därför är det viktigt att vi jobbar nära polisen.