Annie Lööf avgår som partiledare

Det väntar centerledaren nu

Centerpartiets partiledare Annie Lööf avgår som partiledare.

Dagen efter valresultatet vaknade hon med en känsla av lättnad.

– Det är klart att den hatfulla retorik som jag haft med mig i så lång tid, särskilt nu på slutet, har påverkat det här beslutet.

Beslutet om att avgå har växt fram hos Annie Lööf under lång tid, men under onsdagen bestämde hon sig.

– Jag står här med rak rygg, med samma värderingar som jag hade för två år sedan, för elva år sedan, som jag hade i går, och även om tio år, sa hon vid en presskonferens.

Dagen efter valet vaknade Annie Lööf upp med en besvikelse i kroppen, på grund av valresultatet. Men hon vaknade också med en känsla av lättnad.

– En lättnad över att inte kommit till skada. En tacksamhet av att senare på dagen kunna hämta min äldsta dotter på fritids, låta henne visa mig sin nya skola, och jag fick se var gympadojorna och jackan hänger, eftersom jag inte varit där på hela hösten. Eller min yngsta dotter, som fick visa vart hennes krok är.

– Det här beskedet innebär också att mina barn kommer får mer tid med sin mamma.

Hon sa att hon och hennes familj lever under ett odrägligt samhällsklimat.

– Det spelar in, men det är inte den avgörande anledningen varför jag lämnar, utan det handlar om att jag suttit som partiledare i över ett decennium.

Har du känt dig hotad under valrörelsen?

– Ja, absolut. Jag lever ju med den verkligheten, och det har påverkat mig. Det som hände under Almedalen var oerhört omskakande, och den processen kommer fortsätta under hösten.

”Vaknade med en lättnad över att inte ha kommit till skada”, säger Annie Lööf under pressträffen.
”Vaknade med en lättnad över att inte ha kommit till skada”, säger Annie Lööf under pressträffen.

Vill hålla på med samhällsförändring

Centerpartiet ser ut att landa på 6,7 procent, vilket innebär att partiet backade två procentenheter.

– Jag hade suttit kvar som partiledare om vi hade hittat vägar till samarbeten, och om vi hade kunnat genomföra det vi gått till val på.

Vad Annie Lööf ska göra efter sitt partiledarskap är ännu inte klart.

– Jag har ärligt talat inte tänkt. När man är partiledare är det ett uppdrag man är i hela tiden, och man måste vara inne med kropp och själ. Jag kommer vara partiledare ett antal månader till och sedan kommer jag hitta en annan form av försörjning.

– Jag är övertygad om att det är någonting som handlar om en positiv samhällsförändring för det är där jag känner en stark drivkraft.

”Väldigt stolt”

På presskonferensen fick hon frågan om varför SD tagit så mycket mark i C-kommuner. Lööf svarade att C i opposition förhandlat fram tre miljarder i nödstöd till landets bönder och fått en maxad dieselnedsättning för skogs- och jordbrukare.

– Det är klart att det kan kännas tråkigt att man inte får landsbygdens stöd när vi dels genomför mycket, men också har den mest ambitiösa agendan framåt. Jag tror att de här ogenomförbara populistiska lösningarna där man ska sänka dieselskatten med 9–12 kronor har attraherat väldigt många.

Annie Lööf meddelar sin avgång som Centerpartiets partiledare.
Annie Lööf meddelar sin avgång som Centerpartiets partiledare.

Hon berättade om sin tid som partiledare.

– Jag är väldigt stolt över det avtryck som C gjort under det här dryga decenniet.

Centerledaren kommer att fortsätta arbetet som partiledare tills en ny blivit vald. Lööf sa att hon hoppas på en öppen och transparent process.

Annie Lööfs pappa: ”En fantastisk resa”

Efter att Annie Lööf meddelat sin avgång hyllades hon från höger till vänster i politiken. En som var lite extra stolt var en lokalpolitiker i Värnamo - nämligen Annie Lööfs pappa Hans-Göran Johansson.

Han sa att de flesta inte orkar vara aktiva inom politiken lika länge som hans dotter varit.

– Det är fint att se den fantastiskt starka ställning hon har haft i partiet. Hon har gjort en fantastisk resa och under sina år har hon byggt ett starkt lag.

Han tycker att samtalsklimatet i politiken är fruktansvärt, framför allt det hat som kvinnor får ta del av.

– Jag önskar att alla, även media, skulle ställa sig upp och fråga de människor som sprider det här hatet: ”Hur uttrycker du dig?” Det behövs.

Publisert:

LÄS VIDARE