’Sara’ om tränaren: Varför vill du inte möta mig i rätten?

NYHETER

En tränare och lärare som misstänktes ha utsatt en flicka för grova sexbrott höll sig undan tills brotten preskriberades.

I dag ger kvinnan som anmält brotten sin berättelse, exklusivt i Aftonbladet.

– Jag undrar hur barn i hans närhet ska skyddas med ett, tack vare lagen, prickfritt brottsregister?

Nu vill Sara att preskriptionstiden för sexbrott mot barn slopas.

Fallet där en pedofilmisstänkt tränare höll sig undan tills misstankarna avskrevs har blivit mycket omdebatterat.

Nu ger kvinnan som anmält brotten, som vi kallar Sara, sin berättelse i en debattartikel i Aftonbladet.

Mannen som nu är i 50-årsåldern var Saras tränare och lärare när utnyttjandet ska ha börjat år 2002.

Enligt åtalet gick Sara på högstadiet när hennes tränare, då i 30-årsåldern, började utnyttja henne sexuellt. Mannen har medgett att de haft samlag, men hävdar att det skedde först efter att flickan fyllt 15 år.

Dök inte upp på rättegång

När rättegången skulle inledas i maj dök mannen inte upp. Mannen stod åtalad för tre olika brott: grovt sexuellt utnyttjande av underårig, grovt sexuellt utnyttjande och grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Den 30 maj häktades mannen i sin frånvaro. Polisen sökte efter mannen in i det sista, men fick inte tag på mannen innan preskriptionstiden på tio år gick ut den 12 juni.

Sara skriver att hon gjorde en anmälan 14 månader innan preskriptionstiden gick ut.

– Det tog lång tid för mig att släppa all skam och skuld och innan jag kunde sätta ord på vad han utsatt mig för. Det tar tid, och barn borde få all tid i världen. Därför tycker jag att vi ska slopa preskriptionstiden för brott mot barn, skriver Sara i artikeln.

”Hur ska barn i hans närhet skyddas?”

Sara är kritisk mot att Aftonbladet inte gick ut med namn och bild på den misstänkta förövaren, när polisen sökte honom. Även före detta höjdhopparen Patrik Sjöberg, som själv utsatts för övergrepp av sin tränare, har kritiserat beslutet.

Tidningens ställföreträdande ansvariga utgivare Lena Mellin har motiverat med att den misstänkta förövaren själv har barn, som skulle drabbas vid en sådan publicering, samt att skuldfrågan inte varit helt klar.

– Det gör ont att se hur en fokusförflyttning skett – från grova sexuella övergrepp mot barn till förtal. Detta sviker inte bara mig, utan alla utnyttjade barn. Ni undrar hur hans liv ska gå vidare efter detta, jag undrar hur barn i hans närhet ska skyddas med ett nu, tack vare lagen, prickfritt brottsregister? skriver Sara.

Fri att söka lärarjobb

Om mannen är skyldig till de grova sexbrotten eller inte kommer aldrig att kunna prövas i en rättegång. Efter att preskriptionstiden gått ut har mannen rent straffregister och kommer vara fri att söka nya lärarjobb.

– Han utnyttjade ett kryphål och valde att inte dyka upp till de två rättegångar han var kallad till. Det ska inte vara möjligt. Varför vill du inte möta mig i rätten? frågar sig Sara.

Fotnot: Namnet är fingerat. Aftonbladet känner till skribentens identitet och har varit i kontakt med henne.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott