”Vi vet inte exakt var personerna ligger”

NYHETER

Österåkers kyrkogård har erbjudit anhöriga att få vila intill varandra i en askgravlund.

Men under lång tid har familjemedlemmar kanske begravts intill helt okända människor.

– Vi kan i dag inte säkert säga exakt var respektive person ligger. När vi fick det klart för oss stoppade vi vidare gravsättning, säger Jörgen Palmberg (S), kyrkorådets ordförande i Österåker-Östra Ryds församling.

1 av 2 | Foto: Emil Wesolowski
Under lång tid kan familjemedlemmar ha begravts intill helt okända människor.

I nästan tio år har Österåkers församling erbjudit personer att bli begravda intill sina anhöriga på Österåkers kyrkogård. Men tidigt gick det fel och man har under lång tid inte alls haft någon koll på var personer har gravsatts i den särskilda askgravlunden.

– Vi vill inte lova att vi kan hitta exakt den fyrkant där askan av den tidigare anhörige är gravsatt, säger Lena Walderfeldt, vikarierande kyrkoherde.

Personalen slog larm

Enligt henne var det personalen på Österåkers kyrkogård som slog larm. När de skulle gräva för att gravsätta aska upptäckte de att allt inte stämde med förteckningen över var askan efter redan gravsatta skulle ligga. Enligt uppgifter till Aftonbladet gick det så långt att kyrkogårdspersonalen fick göra provgrävningar för att hitta den informationsbricka som askan efter varje gravsatt person varit försedd med.

Under ett extra möte med begravningsutskottet den 8 juni beslutades att begravningsförfarandet skulle stoppas och att anhöriga skulle underrättas med brev. Dessutom har församlingen anmält sig själv till Länsstyrelsen. De gravplatser som hittills använt stängs. I stället börjar man om och låter gravfrid råda.

– Vi kan inte garantera att det är rätt person som ligger under och vi kan inte hålla på och leta, säger Jörgen Palmberg (S), kyrkorådets ordförande i Österåker-Östra Ryds församling.

Totalt rör det sig om ett hundratal nedsatta askor från 2008 fram till i juni i år. Det finns uppgifter om att situationen uppdagades redan förra året.

– Det har funnits frågor kring det här tidigare, ja. Men det har åtgärdats nu, säger Lena Walderfeldt till Aftonbladet.

Har blivit fel

För att mäta ut platserna har man använt sig av måttband och mätstenar. Sedan har det förts register över vem som ligger var. Det är den gravkarta som inte stämmer nu.

– Tanken var god. Problemet är att mätsystemet nån gång har blivit fel. Man har inte riktigt förstått hur man ska mäta, säger Jörgen Palmberg.

Nu försöker man hjälpa oroliga anhöriga på bästa sätt.
– Det är inget roligt för de som är oroliga. De jag pratat med personligen har varit förstående, men jag räknar med att några kommer att tycka att det här är jättejobbigt, säger Lena Walderfeldt.

ARTIKELN HANDLAR OM