Trump-kritikern som blev presidentens spinndoktor

avMartin Schori

Hans jobb är att verka i det dolda och se till att hans chef inte får dålig publicitet.

Men efter ett bisarrt telefonsamtal har Trumps nya spinndoktor själv hamnat i strålkastarljuset.

Här är historien om Anthony Scaramucci, 53, mannen som har kallat Trump för "mobbare", för ett personligt krig med presidentens närmaste medarbetare och har hotat att sparka hela sin personal.

Foto: CARLOS BARRIA / TT NYHETSBYRÅN
USA: s president Donald Trump.

De som följer amerikansk politik i den här tidsåldern har vid det här laget vant sig vid överraskningar.

Men att Anthony Scaramucci, en tidigare finansman som öppet hånat Trump och gjort sig känd för att samla in pengar till Barack Obama, skulle hamna i Vita huset var det nog ingen som räknade med för några år sedan.

Att han dessutom skulle ansvara för presidentens kommunikation är möjligen ännu mer förvånande: The Mooch, som han kallas, har knappast gjort sig känd som en person som tänker innan han pratar.

Kanske borde man inte heller ha förvånats över den tirad av svordomar, personliga attacker och påhopp som kom ur Scaramuccis mun i det numera klassiska samtalet med Ryan Lizza från The New Yorker.

Men trots hans bakgrund skickade det ändå chockvågor genom Washingtons politiska elit.

  • Scaramucci kallade Trumps stabschef Reince Priebus för "en jävla paranoid schizofreniker"

  • Han krävde att få veta namnet på källan till Ryan Lizzas uppgifter om att Scaramucci och Trump skulle äta middag med Fox News-ankaret Sean Hannity (en journalist får inte avslöja sina källor)

  • Han hotade att sparka hela sin presstab för att få slut på läckorna till medierna

  • Han sa också om sig själv: "Jag bryr mig inte om uppmärksamhet i medierna. Jag är inte Steve Bannon, jag försöker inte suga min egen kuk ".

Foto: YURI GRIPAS / Reuters
Anthony Scaramucci utanför Vita huset.

Redan innan han fick jobb i Trumps administration var Anthony Scaramucci en välkänd figur i Washington. Han har jobbat på en rad olika banker, inklusive Goldman Sachs, och hade sitt eget tv-program, Wall Street Week.

Han är också känd för att hålla exklusiva, dekadenta vinfester på Davos-konferensen, där bland andra Angelina Jolie, Brad Pitt, George Clooney, Bono och Serena Williams deltagit.

Liksom många andra finansmän var han involverad i politiken – men framför allt på demokraternas sida. Han höll fundraisers för Barack Obama, som också var en gammal klasskamrat från Harvard.

– Obama har det bästa leendet i amerikansk politik sedan Jack Kennedy, har ”The Mooch” sagt.

Hånade Trump

När Donald Trump aviserade sin kandidatur hånades han av Scaramucci, som kallade honom för "en pajaspolitiker", en "mobbare" och "en snubbe från Queens County som har ärvt en massa pengar".

I den republikanska primärvalet gav han istället sitt stöd till Jeb Bush.

Men Trump vann, som bekant. Och Scaramucci ändrade sig.

– Jag älskar presidenten! Han har god karma, sa han flera gånger efter att Trump utsåg honom till kommunikationschef.

I samma intervju sa han att han var ångerfull över sina tidigare uttalanden om Trump.

– Han tar upp dem var femtonde sekund. Jag skulle inte ha sagt så om honom. Jag hoppas en dag, herr president, att du kommer att glömma det.

Han började också febrilt att radera gamla tweets som var kritiska mot hans nya chef, bland annat ett där han protesterade mot Trumps mur mot Mexiko:

Foto: Huffington Post/Twitter

Trumps val väckte ont blod hos några av hans tyngsta medarbetare.

Presstalesmannen Sean Spicer sa upp sig på stående fot. Den kontroversiella rådgivaren Steve Bannon, som jobbat med Scaramucci på Goldman Sachs, sa att den förra kollegan skulle få jobbet hos Trump "över min döda kropp".

Men Trump valde att inte lyssna.

Efter utnämningen försökte Scaramucci tona ned konflikten med Bannon och stabschefen Reince Priebus, som tidigare lyckats blockera Scaramucci från att få ett jobb i Vita huset.

– Steve är en av de smartaste personer jag känner, sa Scaramucci plötsligt.

Reince Priebus kallade han "sin bror".

I slutet av denna vecka kom dock en ny vändning.

”Vi är som Kain och Abel”

Strax före han gjorde sitt ökända samtal till Lizza erkände Scaramucci att han och Priebus hade en konflikt.

– Vi har skiljaktigheter. När jag sa att vi var bröder menade jag att vi är hårda mot varandra. Några bröder är som Kain och Abel, sa han.

Kain var, så klart, Adam och Evas son, som enligt Bibeln dödade sin egen bror Abel.

Efter telefonsamtalet bad Scaramucci om ursäkt för sina ordval (men inte själva innehållet).

"Ibland använder jag ett färgstarkt språk. Jag kommer att avstå från det nu men aldrig ge upp min passionerade strid för Donald Trumps agenda ", skriver kommunikationschefen.

Lite senare lade han till: ”Jag gjorde misstaget att lita på en reporter. Det kommer inte hända igen” (enligt Ryan Lizza hade Scaramucci bett om att delar av samtalet skulle vara ”off the record” och att man inte skulle ta med de delarna.)

Läckor är en känslig fråga i Trumps stab och för Scaramucci personligen. Efter att ha blivit utsedd till kommunikationschef publicerade Politico en artikel om Scaramuccis privata affärer. Uppgifterna var hämtade från offentliga dokument, men Scaramucci var rasande. Enligt honom hade Priebus läckt uppgifterna och i samtalet med Lizza berättar han att han kontaktat FBI för att be dem utreda det.

– De försöker motarbeta mig, men det kommer inte fungera. Jag har inte gjort något fel, så de kan dra åt helvete (”go fuck themselves”).

Även president Trump har upprepade gånger rasat mot att medarbetare och myndighetsanställda läckt uppgifter till pressen. Scaramuccis jobb är att få dem att upphöra, något som han svurit att åstadkomma.

En av hans första åtgärder på jobbet, som han fick den 23 juli, var att sparka den biträdande pressekreteraren Michael Short, som sågs som allierad med Reince Priebus.

Han hotade också med att hela presstaben skulle gå samma öde till mötes.

– Jag ska sparka alla, det är så jag ska göra. De kommer antingen sluta läcka, eller så får de sparken, sa Scaramucci.

I Lizza-samtalet gick han ett steg längre.

– Vad jag vill göra är att döda alla jävlar som läcker (”fucking kill all the leakers”.

I fredags kom beskedet att Trump byter ut Reince Priebus som stabschef, som ersätts av John F. Kelly. Till CNN meddelade Priebus att han valde att lämna in sin avskedsansökan under torsdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM