Nytt lagförslag hindrar Trump att lyfta sanktioner mot Ryssland

NYHETER

Den amerikanska kongressen har idag nått en överenskommelse om nytt lagförslag som innebär nya sanktioner för att straffa Ryssland för dess inblandning i det amerikanska presidentvalet, skriver New York Times.

Det nya förslaget kommer göra det svårare för president Donald Trump att reglera sanktioner som passar hans politiska motiv med Moskva.

Foto: AFP
Donald Trump.

Utredningen gällande Donald Trumps Rysslandskopplingar är i full gång av den amerikanska senaten. Nu har man även träffat ett avtal med representanthuset om ett nytt lagförslag som innebär skärpta sanktioner mot Ryssland.

Lagförslagets syfte är att straffa Ryssland för dess inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016, men även för annekteringen av Krim och den fortsatta militära aktiviteten i östra Ukraina och kränkningarna av de mänskliga rättigheterna där.

Det nya lagförslaget kommer att försvåra för USA:s president att skjuta upp och avsluta aktuella sanktioner som USA redan satt upp för Ryssland.

Inte troligt att Trump röstar emot förslaget

Lagförslaget kan komma att skrotas om Trump väljer att lägga in sitt veto. Detta verkar dock inte troligt menar medlemmar ur den sittande regeringen med tanke på det aktuella politiska läget Trump nu befinner sig, även om det innebär att man stör hans sätt att sköta utrikespolitiken.

Kongressen har dessutom försvårat det ytterligare för presidenten att lägga in sitt veto genom att i lagförslaget även lägga till skärpta sanktioner mot Iran och Nordkorea, något som Trump regeringen länge velat få till.

Majoritetsledaren för representanthuset, Kevin McCarthy meddelade under lördagen att man kommer att rösta på lagförslaget under tisdagen nästa vecka.