Kongressman Mo Brooks: Blodspår sträckte sig över planen

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kongressledamoten Mo Brooks var redo att svinga sitt basebollträ.

Då hörde han det första skottet eka över planen i Alexandria.

– Jag såg ett gevär. Jag såg lite av en kropp och sedan hörde jag ytterligare ett ”bam” och insåg att det pågick en skjutning, säger han till CNN.

Skytten är 66-årige James Hodgkinson från Illinois som dödades av polis.

1 av 7 | Foto: AP
Gärningsmannen James Hodgkinson.

Republikanske toppolitikern Steve Scalise träffades i höften när en beväpnad man öppnade eld på en basebollplan i Alexandria, Virginia.

– En man kom fram och frågade oss om det var republikaner eller demokrater som var på fältet, säger republikanen Ron DeSantis.

På planen fanns en lång rad högt uppsatta politiker som fick fly för sina liv.

Senator Rand Paul som var på plats och blev vittne till händelsen säger att Capitol Hill-polisen räddade deras liv.

– Han bara dödade alla, han hade gjort det. Det hade blivit en massaker, säger Paul enligt Politico.

Kongressledamoten Mo Brooks, 63, var näste man att slå och hade precis ställt sig redo med basebollträt när han hörde det första skottet.

Hörde Scalise skrika

I CNN:s direktsändning berättar Mo Brooks att han i ena hörnet av basebollplanen, vid tredje bas, såg ett gevär och när han hörde ytterligare skott insåg han att de var under attack.

– Samtidigt hör jag Steve Scalise vid andra skrika, han var skjuten, säger Mo Brooks.

– Vapnet var semiautomatiskt. Skjutningen fortsatte mot olika människor. Du kan bara föreställa dig hur alla flydde planen.

Brooks gömde sig bakom buren vid slagplatsen men insåg snabbt att han gömde sig bakom plast.

– Jag låg på marken med två-tre andra medan skottlossningen fortsatte. När jag hörde en paus mellan skotten så bestämde jag mig för att chansa och sprang, säger Mo Brooks till CNN.

Stoppade blödning med sitt bälte

Han slängde sig i stället i spelardiket som är nedsänkt för att få bättre skydd.

– Där låg ett antal kongressledamöter och andra medarbetare från kongressen på marken. En av dem var skadad i benet. Jag tog av mig bältet och tillsammans med en annan kongressman, jag vet inte vem av oss, så hjälptes vi åt att göra en kompress för att försöka stoppa blödningen, säger Mo Brooks.

Brooks berättar att medan de gömde sig i spelardiket så fortsatte skottlossningen. Han uppfattar att det avlossats mellan 50 och 100 skott.

Brooks säger också att han uppfattat det som att en av de säkerhetsvakter som följer kongressledamöterna till slut lyckades oskadliggöra gärningsmannen.

– Då sprang vi mot Steve Scalise. Han hade kravlat ut till ytterfältet och lämnat ett blodspår efter sig, säger Mo Brooks.

Allvarligt men stabilt läge

Sedan kom polisen, ambulanser och en helikopter som förde de mest allvarligt skadade från platsen. Minst fyra personer, utöver Steve Scalise ska vara skadad i skjutningen som ägde rum på kongressledamöternas basebollträning på onsdagsmorgonen i Alexandria.

Steve Scalise uppges vara allvarligt skadad men tillståndet rapporteras vara stabilt.

I nuläget finns få uppgifter om skytten som enligt Washington Post är namngiven som James Hodgkinson, 66, från Illinois. FBI leder nu utredningen och på en presskonferens uppgav de att det i nuläget är för tidigt att säga vad som motiverat 66-åringen till att utföra dådet.

– Vi tittar på det här från alla vinklar, säger FBI-agent Tim Slater.

Washington Post rapporterar att Hodgkins kring år 2012 skrev mängder med ”anti-republikanska” insändare till sin lokaltidning Belleville News-Democrat. I sina brev skrev 66-åringen att han var oroad över inkomstklyftorna i USA och kritiserade den republikanska skattepolitiken.

”Låt oss rösta bort alla republikaner från kongressen och få vårt land tillbaka på rätt spår” skrev han enligt Washington Post.

Trump: Måste stå enade

Senator Bernie Sanders uppger senare på onsdagen att han fördömer attacken och bekräftar uppgifterna som spridits i amerikanska medier att skytten ska ha varit arbetet med Sanders presidentvalskampanj.

– Jag har precis informerats om att den utpekade skytten vid republikanernas basebollträning i morse är en person som tydligen arbetat som frivillig i min presidentvalskampanj. Jag blir illamående av det här avskyvärda dådet, säger Sanders enligt Washington Post.

– Jag ska vara så tydlig det bara går: Alla former av våld är oacceptabelt i vårt samhälle.

James Hodgkins dog efter att ha polisen skjutit honom för att stoppa hans dåd. President Donald Trump meddelade att skjuten dött under en presskonferens timmar efter skjutningen på basebollplanen.

– Det här var en mycket, mycket, mycket brutal attack, säger Trump.

Presidenten sände sina tankar till de skadade och bad det amerikanska folket att be för Scalise och de andra som drabbades.

– Vi kan ha våra meningsskiljaktigheter ibland men vid sådana här tillfällen måste vi komma ihåg att alla som arbetar för oss i vår nations huvudstad är där för att de, framför allt, älskar vårt land, säger Trump.

– Vi är starkast när vi står enade och när vi tillsammans arbetar för allas väl.

Bernie Sanders upprepade i sitt uttalande president Trumps uppmaning om att enas.

– Verklig förändring kan bara ske genom fredliga aktioner och allt annat går stick i stäv med våra djupt ärade amerikanska värderingar, säger senatorn.

Publicerad:

LÄS VIDARE