Om EU-fiaskot – och Stefan Löfvens stora tystnad

Mats Persson är smålänningen som tog sig ända in på 10 Downing Street som rådgivare till premiärminister David Cameron.

I sitt sommarprat berättar han om turbulenta dagar i maktens centrum – och om Camerons fruktlösa försök att charma en tigande Stefan Löfven.

Mats Persson.
Mats Persson.

Mats Persson flyttade som tonåring från Bankeryd i Småland till USA för att spela collegebasket. Han gick på den prestigefyllda London School of Economics där han tog en examen i statsvetenskap.

Han handplockades av David Cameron för att lägga upp strategin inför Storbritanniens förhandlingar om att reformera EU, vilket så småningom ledde fram till Brexit.

Och det är också där sommarprogrammet tar sitt avstamp, hur kretsen kring premiärministern följer det chockartade valresultatet på tv från 10 Downing Street och hur David Cameron inser att det är över, reser sig och går upp för den där trappan som Hugh Grant dansade nerför i Love Actually.

Mats Perssons sommarprogram blir en rundresa med denna svenske doldis in i maktens innersta rum om i Europa.

Spännande är att höra hur rådgivarna kring Cameron tvingades positionera sig för komma ombord på regeringsplanet, där många viktiga politiska beslut fattas.

Som en Carl Bildt i lightversion träffar han Merkel i Bayern ena dagen och Rensi i Italien den andra. Det må vara intressant och avgörande ögonblick i vår samtidshistoria, men riktigt spännande för lyssnaren blir det väl egentligen mest när Stefan Löfven plötsligt gör entré i David Camerons bostad.

Cameron försöker skämta, vilket Löfven bemöter med tystnad. Ja, hur än den privatskolefostrade premiärministern försöker luckra upp statsminister Löfven, så förblir han mest fåordig, berättar Mats Persson.

Efteråt får Mats Persson ett mail från Camerons stabschef, som undrar varför ”svensken var så tyst”.

Sådan anekdoter är behållningen i ett sommarprat som annars hade lite för mycket av power point-presentation över sig.

Publisert:

LÄS VIDARE