Vita husets chefstrateg sågar kollegorna

Av: Daniel Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I tisdags övervägde USA:s president Donald Trump att göra sig av med honom.

”Vi får se vad som händer med Steve Bannon”, sa Trump på en presskonferens gällande frågan om han fortfarande har förtroende för sina rådgivare.

I en intervju med American Prospect sågar nu Vita husets chefstrateg, både Trumps hot mot Nordkorea och sina kollegor:

– Det är en kamp för mig varje dag här, säger han i en telefonintervju.

Vita husets chefsstrateg Steve Bannon.
Foto: Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Vita husets chefsstrateg Steve Bannon.

Vita husets chefstrateg Steve Bannon har minst sagt haft det besvärligt sista tiden. Först fick han ta emot en rejäl känga kritik från dåvarande kommunikationschefen Anthony Scaramucci som menade att det var han som låg bakom flera skadliga läckor gällande presidenten. Uppgifter har också cirkulerat att han inte alls kommer överens med nya stabschefen John Kelly och så sent som i tisdags sa presidenten att han ”får se vad som kommer att hända” med Steve Bannons jobb.

Men nu slår Bannon ifrån sig. I en intervju med tidningen The American Prospect berättar han om sina planer att göra sig av med sina motståndare inom försvarsdepartementet, utrikesdepartementet och finansdepartementet.

– De håller på att kissa på sig, säger Bannon under en telefonintervju med reportern Robert Kuttner.

”Det ekonomiska kriget mot Kina betyder allt”

Bannon menar vidare att det stora hotet mot USA inte är konflikten med Nordkorea och deras kärnvapenprogram.

– Det ekonomiska kriget mot Kina betyder allt, vi måste vara galet fokuserade på detta. Om vi fortsätter att förlora det här kriget är vi fem, max tio år ifrån en ekonomiska position vi aldrig kommer kunna återhämta oss ifrån.

– Nordkorea är bara ett spel för gallerierna, det kommer inte bli någon militär lösning där, glöm det. Om ingen löser ekvationen med att tio miljoner människor i Seoul skulle dö inom en halvtimme, säger Bannon om en militär insats mot Nordkorea.

Steve Bannons mer aggressiva ekonomiska linje mot Kina kommer också innebära, enligt honom själv, att man tvingas byta ut en del personer inom administrationen.

– Vi måste göra det här. Vi har en hel administration som inte funkar. Så här är det varje dag.

Publicerad:

LÄS VIDARE