Grannarna på minnesstunden: Det är tre oskyldiga barn

avSusanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre barn och en kvinna hittades döda i en lägenhet i stadsdelen Angered, Göteborg. Grannarna till familjen höll ikväll en minnesstund på gräsmattan utanför lägenheten. De grät och hade svårt att förstå vad som hänt.

– Det ska inte vara så här. Det är som en filminspelning. Vi är i chock allihop, säger Lisbeth Eliasson.

1 av 3 | Foto: KRISTER HANSSON

En vit hund med rosa öron ligger utslagen på gräsmattan. Framför den lutar sig en nalle mot en gosekatt.

”I love you” står det på ett hjärta fäst vid katten. Intill brinner ett par levande ljus. 

Klockan 19 hedrade grannarna de avlidna barnen med en minnesstund. Ett tiotal personer samlades utanför familjens lägenhet.

– Det är tre oskyldiga barn! utbrister Lisbeth Eliasson högt och börjar gråta.

Hon omfamnas av en granne som försöker trösta henne. De boende på gården kan inte förstå vad som har hänt. 

Igår lekte barnen på gården. Idag finns de inte mer.

– Det ska inte vara så här. Det är som en filminspelning. Vi är i chock allihop, säger Lisbeth Eliasson, granne till kvinnan och barnen. 

Försökte rädda livet på ett av barnen

Hon var hemma när brandkåren och polisen körde in på gården. Lisbeth blev vittne till hur ambulanspersonalen försökte rädda livet på ett av barnen.

– De bar ut barnet och sedan kämpade de med det här på gräsmattan. Det var otäckt. Man hoppades ju att de skulle klara av det. Men när jag såg den blå filten förstod jag att det inte hade gått.

Hon vill ge en stor eloge till ambulanspersonal och polis som var på plats. De gjorde ett fantastiskt jobb trots att det måste ha varit hemskt, menar hon.

– Jag pratade med en av dem. Han sa att han har varit polis i sju år – och han har aldrig varit med om något liknande. 

Bar ut familjens hund

En mamma och tre barn i åldern två till åtta år avled av sina skador. 24-åriga grannen Monika såg också att polisen bar ut familjens hund – livlös.

– Jag kan inte fatta det. Familjen var mina kunder på ICA. Vi blev vänner och vi träffades i princip varje dag, säger hon. 

Flera av grannarna säger samma sak – de är chockade och förvånade. 

– Vi har ju grillat med dem och när de kommer hejar de alltid. Det är världens trevligaste familj, säger Lisbeth Eliasson.

Hennes väninna instämmer.

– De har alltid varit så himla glada och trevliga. De hejar alltid och den lille pojken är alltid så glad, säger Mone Lundkvist, 44 år.

Lisbeth Eliasson kämpar på nytt med tårarna. Som ett mantra upprepar hon:

– Det är tre oskyldiga barn. Vad har de gjort? Detta är inte okej. När jag tittar upp mot deras balkong tror jag att de ska sitta där. Men det gör de inte. 

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM