Vintillverkare mörkar ingredienser – vill inte svara på granskning

avEmma Lindström

Nio av tio vintillverkare vill hålla vinets ingredienser hemliga, det avslöjar SVT i programmet Uppdrag granskning.

På grund av en EU-lag kan vinleverantörer strunta i att skriva vad drycken innehåller – och hålla det hemligt för konsumenter.

Foto: JÖRGEN APPELGREN /PUNKT SE

Vet du vad det vin du köper innehåller egentligen? Antagligen inte.

EU:s lagstiftning gör att drycker med alkoholhalt över 1,2 procent inte behöver visa innehållsförteckning. Det finns 63 olika tillåtna tillsatser och processhjälpmedel som kan förekomma under framställning av vinet, men som inte behöver skrivas på etiketten.

Få kan svara

När Uppdrag granskning besöker en vinmässa och pratar med flera vinleverantörer är det ingen av de som syns i programmet som kan svara exakt vad vinet innehåller.

– Det är svavel och alla möjlig saker, säger Richard Jacobsson, The wine and spirits collective Sweden AB, om vinet som programledaren provsmakar.

Inte heller Rewines vd Joakim Perani kan ge ett ett svar på exakt vad deras vin innehåller.

– Det är en bra fråga, svarar han när reportern frågar.

Saknaden av innehållsförteckningar sågas av Jan Bertoft, Generalsekreterare Sveriges konsumenter. 

– Jag tycker det är inkonsekvent, det är obegripligt och det är oacceptabelt. Det är en självklar rättighet för konsumenter att få veta vad man stoppar i kroppen och det ska gälla alla livsmedel, säger han i programmet.

Nio av tio vill inte svara

SVT:s program Uppdrag granskning har skickat en enkät till tio av Systembolagets största vinleverantörer där de bland annat frågat om tillsatser och tillverkningsprocess – men nio av tio företag vägrade svara.

– Våra producenter vill inte svara på det. Vi kan inte göra så mycket mer som distributör än att uppmana dem att svara och om de inte vill så kan vi ju inte tvinga dem, säger Rose-Marie Hertzman, presschef på Spendrups, till SVT.

Ett företag svarade

Endast ett företag valde att svara på Uppdrag gransknings enkät: Oenoforos.

På så vis har SVT fått veta hur Sytembolagets mest sålda vin, Umbala, framställs. Drycken har behandlats med kvävgas, ammoniumsulfat, ammoniumbisulfit, kaliummetabisulfit, svaveldioxid, gelatin, bentonit, tanniner, pektolytiska enzymer, L-vinsyra, mjölksyra och ekchips. 

Flera av dessa skulle inte framgå på en eventuell innehållsförteckning, eftersom de räknas som processhjälpmedel och inte som tillsatser.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vin

EU

Hälsa