Barn chockades av makaber mordlek på skola

Foto: google /
NYHETER

Mellan- och högstadieelever möttes av en makaber syn i skolan: avspärrningsband, en snara, en kniv och blodliknande vätska på golvet.

Det hela var på låtsas – men alla barn hade inte blivit tillräckligt informerade om övningen, enligt rektorn.

– Det var omdömeslöst att det gjordes så realistiskt, säger Maria Hammar, rektor på Kunskapsskolan i Krokslätt.

Ett fiktivt mord på en mellan- och högstadieskola i Göteborg på tisdagen ledde till chockade barn, upprörda föräldrar och en arg rektor.

Enligt uppgift till Aftonbladet hade elever på Kunskapsskolan i Krokslätt samlats i ett klassrum när en lärare rusade in i rummet för att prata med en annan lärare.

De ska ha viskat om mord och polis och lät sedan eleverna lämna klassrummet.

Utanför möttes eleverna av ett avspärrningsband, ett rep, en kniv och en vätska föreställande blod utsmetad på golvet.

Enligt Maria Hammar, rektor på skolan, inträffade händelsen under en övning i samband med skolans värdegrundsdagar.

– Årskurs åtta tillsammans årskurs fyra och fem skulle lösa olika mordgåtor. Det var omdömeslöst att det gjordes så realistiskt. Det spelar ingen roll att många såg att det var fejkat, vissa tyckte att det var jätteobehagligt, säger Maria Hammar.

Rektorn stängde ner

Maria Hammar visste själv inte om hur övningen skulle gå till. När hon fick reda på vad som pågick stängde hon ner stationen.

En förälder till en elev på skolan är upprörd över det inträffade och uppger att alla barn inte hade förstått att mordplatsen var iscensatt. Enligt föräldern fanns det barn som grät av rädsla.

– Det låter helt sinnessjukt om du frågar mig. Hade det här hänt på en arbetsplats med vuxna utan att man informerats ordentligt hade facket gått i taket, säger föräldern.

Rektor Maria Hammar uppger att flera barn var ”vansinnigt upprörda”.

Några av barnen som såg den iscensatta brottsplatsen var på väg mellan övningar och hade inte varit med i klassrummet.

”Eleverna inte tillräckligt informerade”

Maria Hammar är osäker på om de barnen visste om att övningsstationen de passerade handlade om att lösa en mordgåta.

– Även om de visste spelar det inte någon roll för mig. De kan bli rädda och de kan tolka det annorlunda. Jag var jätteupprörd i går. Eleverna hade inte blivit tillräckligt informerade om omfattningen av övningen, säger hon.

Tanken var att mordgåtan skulle ge upphov till diskussioner om etik och moral. Efter händelsen skickade rektorn ut ett informationsbrev till föräldrarna om vad som hade inträffat och att de kommer att se över sina rutiner.

Rektorn samlade även elevgrupper efter händelsen och de som behövde fick skriva något om det inträffade eller prata av sig innan de gick hem.

ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg