USA-resenärer kan stoppas i Sverige

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

De nya resereglerna till USA har redan börjat få effekter och rapporter kommer om människor som fastnat på flygplatser runt om i världen. För Sveriges del hänvisar UD än så länge till amerikanska ambassaden.

1 av 2 | Foto: Ola Axman
Arlanda. OBS: Bilden tagen i ett annat sammanhang.

Är du drabbad? Kontakta oss!

Flygbolaget SAS är ett av bolagen som flyger från Sverige till USA. Precis som alla andra bolag som flyger internationellt har SAS ett automatiskt system som kommunicerar med de amerikanska immigrationsmyndigheternas databas, berättar Anna Kansell vid SAS pressjour.
– Har passagerarna inte tillåtelse att resa in i USA då blir de nekade vid incheckningen, säger hon.
Hon berättar också att människor som omfattas av de nya reglerna har fått sina så kallade Esta-visum tillbakadragna. Vad hon känner till har ännu ingen nekats att flyga med SAS från Arlanda till USA.
– Vi rekommenderar de människor som är osäkra över sin inresestatus att kontakta den amerikanska ambassaden.

Får pengarna tillbaka

De SAS-passagerare som har bokat en resa en USA-resa innan den 28 januari får pengarna tillbaka, om de nekas på grund av de nya reglerna.
Utrikesdepartementet har i nuläget inga särskilda rekommendationer, utan hänvisar till den amerikanska ambassaden.
– Det är de som måste få svara på vad det här innebär, säger Catarina Axelsson vid UD:s presstjänst.
Gårdagens order från USA:s president Donald Trump innebär, bland annat, att inga visum kommer att utfärdas under 90 dagar till människor från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM