Gorbatjov: Världen verkar förbereda sig för krig

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Forna Sovjetunionens president Michail Gorbatjov är rädd att världen förbereder sig för krig.

I en debattartikel ber han Donald Trump och Vladimir Putin att leda ett intiativ som ser till att ett kärnvapenkrig aldrig blir verklighet.

”De har ett särskilt ansvar” skriver han.

Michail Gorbatjov
Foto: AP
Michail Gorbatjov

Domedagsklockan vreds i dag fram 30 sekunder. Nu återstår bara ”två och en halv minut till midnatt” på den symboliska klockan startade som visar hur länge världen har kvar innan undergången.

Så nära slutet har vi inte varit sedan 1953 när USA och Ryssland testade kärnvapen.

Längst i från domedagen enligt Bulletin of the Atomic Scientists mening var världen 1991 då klockan visade 17 minuter till midnatt.

Kalla kriget var då officiellt över, Ryssland och USA hade börjat skära ner i sina kärnvapenarsenaler. En bidragande orsak var Michail Gorbatjov, ex-president i dåtida Sovjetunionen, och hans insatser för en fredligare värld.

Insatser han 1990 tilldelades Nobels fredspris för.

Nu går den i dag 86-årige Gorbatjov och varnar för att världen återigen står i kärnvapenhotets skugga. I en debattartikel publicerad av Time skriver Michail Gorbatjov att han anser att världsläget är ”för farligt” och att upprustningen från Nato, Ryssland och Europa får honom att bäva inför ett krig.

”Det framstår som att världen förbereder sig inför krig” skriver Gorbatjov och skriver vidare att ”kärnvapenhotet återigen framstår som en verklighet”.

”Vi måste bryta oss ur den här situationen. Vi måste återuppta politisk dialog med syftet att nå gemensamma beslut och gemensamt agerande”, skriver Gorbatjov.

Han säger att han vill se USA:s president Donald Trump och hans ryske kollega Vladimir Putin leda ett initiativ för en fredligare värld eftersom de sitter på ”90 procent av världens kärnvapen”·

”I en modern värld måste krig förbjudas, inget av de globala problem vi står inför kan lösas med krig – inte fattigdom, inte heller klimatet, migration, befolkningsökning eller brist på resurser”, skriver Gorbatjov.

Ex-presidenten skriver att miljontals människor i dag lever i rädsla och stress på grund av ”militarism, väpnade konflikter, kapprustning och Damokles svärd i form av kärnvapen”.

Michail Gorbatjov skriver att världen borde enas med målet att sätta stopp för det.

”Tiden att bestämma sig och agera är nu” avslutar han sin debattartikel.

Gorbatjov var Sovjets ledare mellan 1985 och 1991.

Publicerad:

LÄS VIDARE