Theresa May: ”Trump står bakom Nato till 100 procent”

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. Donald Trump har beskrivit Nato som föråldrat och ineffektivt.

Men när presidenten träffade Storbritanniens premiärminister Theresa May lovade han att stötta militäralliansen.

– Presidenten har sagt att han står bakom Nato till 100 procent, sa May.

1 av 3 | Foto: Brendan Smialowski/AFP

I sin första europeiska intervju som president sände Donald Trump chockvågor genom stora delar av världen. Till brittiska The Times och tyska Bild sa Trump att han räknar med att flera länder kommer göra som Storbritannien och lämna EU. Miljardären dömde också ut Nato som föråldrat och ineffektivt i kampen mot extremism.

På fredagskvällen, svensk tid, tog Donald Trump emot Storbritanniens premiärminister Theresa May som den första utländska ledaren i Vita huset.

De två samtalade i ungefär en timme inne i Ovala rummet. Ett av ämnena som var högst på Mays agenda: USA:s relation till Nato. Och det verkar som att hon fick höra det hon hoppades på.

– Vi förenas i vår syn på Nato som grundbulten i vårt försvarssamarbete. Presidenten sa att han ställer sig bakom Nato till 100 procent, sa premiärministern under presskonferensen som följde efter mötet, vänd mot Trump.

”Tidigt att prata om sanktioner”

På lördagen ska Donald Trump prata i telefon med Rysslands president Vladimir Putin. Det har spekulerats om att Trump är öppen för att lyfta USA:s sanktioner mot landet.

På presskonferensen var presidenten fåordig om de eventuella förändringarna:

– Vi får se vad som händer. Det är väldigt tidigt att prata om sanktioner. Vi ser fram emot att ha en bra relation med alla länder, det kommer tyvärr nog inte att hända med många länder.

– Om vi kan ha en fantastisk relation med Ryssland och Kina och andra länder så är jag helt för det. Det vore positivt, inte negativt.

Theresa May var betydligt hårdare i tonen.

– Vi anser att sanktionerna ska upprätthållas tills Minsk-överenskommelsen (en plan för att få slut på konflikten i Ukraina, reds. anm) är implementerad, sa hon.

Trump: Tortyr fungerar

Under veckan har Donald Trumps uttalanden om att han anser att tortyr fungerar väckt stor uppmärksamhet. Den inställningen upprepade han på fredagen.

– Jag råkar tycka att det fungerar, det har jag varit öppen med under en lång tid.

– Vi har en jättebra general som är försvarsminister. Han har sagt att han inte tror på tortyr, eller vad du nu vill kalla det. Jag håller inte nödvändigtvis med, men han kommer att böja mig för honom.

De två ledarna diskuterade också ett kommande handelsavtal efter brexit. Storbritannien kan inte inleda formella förhandlingar innan EU-utträdet är genomfört, men Trump har sagt att han vill ha en uppgörelse på plats så snabbt som möjligt efter det.

– Jag är övertygad om att ett handelsavtal är i båda länders intresse, sa Theresa May.

”Har ett ansvar att leda”

På torsdagen besökte Theresa May Philadelphia, där de republikanska kongressledamöterna hade samlats för att diskutera strategin framöver.

Då betonade hon den viktiga roll som FN och Nato spelar på den globala arenan. Hon uppmanade också USA att inte en passiv spelare i världspolitiken.

– Våra två länder tillsammans har ett ansvar att leda. Om vi går bakåt, så kommer andra att gå framåt. Det vore dåligt för USA och världen.

Under helgen kommer Donald Trumps internationella arbete att fortsätta. På lördag väntas han förutom Putin-samtalet även hålla telefonmöten med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande.

Publicerad: