Förskolor slutar servera mjölk – hänvisar till Livsmedelsverket

Foto: TT
Förskolorna hänvisar till Livsmedelsverket, som inte känner igen rekommendationen.
NYHETER

Tio förskolor i Örebro har meddelat att de slutar servera mjölk till barnen – och menar att det sker enligt rekommendation från Livsmedelsverket.

– Det känner inte jag igen. Så säger vi inte kring måltidsdryck på förskolorna, säger Eva Sundberg på Livsmedelsverket till P4 Örebro.

Tio förskolor som drivs på intraprenad – en friare form av kommunal förvaltning – i Örebro har nu meddelat föräldrar att de nu slutar servera mjölk till barnen när de ska äta lunch. Beskedet har förts fram till föräldrar per brev.

Förskolorna förklarar beslutet med att hänvisa till en rekommendation från Livsmedelsverket. Brevet skickades ut under förra veckan.

”Livsmedelsverket har kommit ut med en ny rekommendation att det enbart ska serveras mjölk till frukost och mellanmål. Detta för att forskning har visat att barn inte tar upp näring i maten lika bra om de dricker för mycket mjölk”, skriver de i brevet enligt P4 Örebro.

Livsmedelsverket förvånas

Eva Sundberg på Livsmedelsverket, som är ansvarig för frågan, säger att det inte finns någon rekommendation kring mjölk till lunch från Livsmedelsverkets sida.

– Man ska ju titta på det utifrån vad de serverar i övrigt. Vatten är en bra måltidsdryck men mjölk kan också vara det, säger hon.

Sundberg säger till P4 att hon är förvånad över att förskolorna hänvisar till Livsmedelsverket på det här viset. Radiostationen har sökt chefer i flera dagar för en kommentar – utan att få svar.

– Det här känner jag inte igen. Så säger vi inte kring måltidsdryck på förskolorna, konstaterar Eva Sundberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Örebro