Trump tvingas backa

1 av 3
NYHETER

WASHINGTON. Efter utslaget till Trumps nackdel kan han tvingas byta strategi.

I stället för att hoppas på Högsta domstolen kan det komma en helt ny presidentorder.

– Det kan mycket väl bli en ny exekutiv order, på måndag eller tisdag, säger Donald Trump till CNN alldeles nyss ombord på Air Force One.

Presidentordern om absolut inreseförbud för samtliga medborgare i sju länder varade bara i två dagar innan den stoppades.

I går beslöt appelationsdomstolen om ett fortsatt stopp och av Donald Trumps exekutiva order finns ingenting kvar.

Nu säger källor i Vita huset att Trump överraskande tänker svälja stoltheten och göra om och göra rätt.

– Regeringen planerar för närvarande inte att överklaga beslutet om fortsatt stopp för inreseförbudet, säger en insatt källa till CNN.

Det bekräftar nu Donald Trump mer eller mindre. Ombord på Air Force One svarade han på frågan om det kommer en helt ny presidentorder:

– Det kan det mycket väl bli.

Enligt CNN skulle den i så fall skrivas så att den undantar dem som redan lagligt vistas i USA.

Kommer besked i nästa vecka

Vid pressträffen med honom och japanska premiärministern Shinzo Abe var han lite mer kryptisk men förvarnade om nya planer:

– Vi kommer att göra allt som är nödvändigt för att landets säkerhet. Vi kommer att göra något väldigt snabbt som har med extra säkerhet för vårt land att göra. Ni kommer att få veta någongång nästa vecka.

Efter appelationsdomstolens eniga utslag på torsdagkvällen spekulerades det just om en helt ny presidentorder men avvisades av politiska kommentatorer som omöjligt på grund av att man inte trodde att Donald Trump skulle vilja förlora ansiktet genom att ge upp sin tidigare order.

Att Trump omedelbart reagerade på domstolsutslaget genom att twittra ”Vi ses i rätten” med stora bokstäver gjorde ingen mer benägen att tro annat än att beslutet snarast skulle överklagas till Högsta domstolen.

ARTIKELN HANDLAR OM