Klass 2-varning i norra Sverige

1 av 2
NYHETER

Just nu blåser det mycket hård vind i Norrbottens och norra Lapplands inland. Vindarna kan nå stormstyrka. Tåg ställs in mellan Narvik och Luleå.

Vet du mer? Är du drabbad? Kontakta oss!

Ett djupt lågtryck närmar sig på Norska havet och ger från i eftermiddag riktigt blåsigt i fjällen och norra Norrland.

Här finns varningar för både mycket hård vind och vindbyar. I Norrbottens och norra Lapplands inland kan vindbyarna nå stormstyrka och här är en klass 2-varning utfärdad, skriver SMHI.

Rejält besvärligt

– Vinden kommer tillta under dagen från Åre och mot riksgränsen. Risk för storm till kvällen, i kombination med snöfall. Det kan bli rejält besvärligt. I kväll kommer de kraftiga vindarna tillta öster om fjällen i Kiruna och Jokkmokk-omårdet. Träd kan riskeras fällas. Blåsigt runt kusten vid Luleå också under kvällen, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på Foreca.

En sådan varningen innebär vindar på upp till 25 meter per sekund.

Risken med vindarna kan vara skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Större skador på skog och risk för störningar i trafik samt el- och teleförsörjning kan också vara en konsekvens av stormvindar.

I Bottenviken kan de sydvästliga vindarna nå kulingstyrka.

Tåg inställda

Pressansvarig på SJ berättar för Aftonbladet att två tåg ställs in i norr.

– Vi ställer in ett tåg i vardera riktning mellan Narvik och Luleå. Alla resenärer har fått information om vad som skett. De får möjlighet till ersättning eller en ny biljett, säger Tobbe Lundell pressansvarig på SJ.

Inga ersättningsbussar kommer att erbjudas på grund av de starka vindarna.

– Vi får se hur vi gör med Narvik och Stockholm i kväll. Vi vill inte spekulera än men vädret verkar ju inte ge med sig, säger Tobbe Lundell på SJ.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Trafik

SMHI