Carinas uppmaning efter cancerbeskedet: ”Spegla er där nere”

Av: Jonna Claesson

Publicerad:
Uppdaterad:
Carina uppmanar alla kvinnor att spegla sig ”där nere”.
Foto: Privat
Carina uppmanar alla kvinnor att spegla sig ”där nere”.

Carina Thörn, 52, från Kinnekulle gick till gynekologen för en ömmande äggstock. Strax efter det diagnostiserades hon med den ovanliga cancerformen – vulvacancer. Vilket Expressen skrev om först.

Det var under hösten som Carina, 52, från Kinnekulle, var på en gynundersökning. Hon hade haft ont i nedre delen av magen och misstänkte att det var den ena äggstocken som ömmade. Men det var något helt annat.

– Så frågade gynekologen om jag hade sett hudförändringen på mina blygdläppar. ”Du skojar, sa jag, jag speglar väl mig inte där nere”.

Inte långt efter den undersökningen diagnostiserades Carina med vulvacancer – en ovanlig cancerform som drabbar ungefär 150 kvinnor om året, varav ungefär 60 av dem avlider till följd av sjukdomen.

– Jag hade aldrig hört om det tidigare. Det var som att dra ner en rullgardin, helt svart. Det är ju jävligt många som dör, och det handlar ju mest om att det är svårt att upptäcka. Men jag har goda chanser.

”Man kan inte skära bort allt”

I förra veckan opererades Carina. Läkarna avlägsnade en bit av huden och skickade iväg den på analys.

– Jag opererade mig i torsdags och har fått tio stygn, det stramar en del. Men de kunde inte ta bort allt. Så nu får de hålla det under uppsikt. Vi kvinnor är ju inte direkt skapta på ett sådant vis att man kan skära bort hela underlivet, säger hon och skrattar.

Carina berättar att hon opererade bort sin livmoder 2010 och att hon sedan dess nonchalerat att gå på sina kallelser till gynekologen. Idag har hon ändrat uppfattning.

– Nu har det gått in i min hjärna. Gå på era kallelser, fråga på och spegla de läpparna också. Ingen behöver få panik, men det är viktigt att upptäcka det i tid.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN