Donald Trump – USA:s nye president

Donald Trump: Allt börjar i dag

Av: 

Staffan Dickson

Staffan Lindberg

NYHETER

Donald Trump och hans fru Melania har tillsammans med paret Obama anlänt till Kapitolium där Trump ska sväras in som landets 45:e president.

Samtidigt har demonstranter och polis drabbat samman i våldsamma kravaller på gatorna i Washington DC.

”Allt börjar i dag”, skriver Trump i ett inlägg på Twitter på fredagsmorgonen.

På fredagseftermiddagen svensk tid anlände Donald Trump och hans fru Melania till Vita huset där de togs emot av Barack och Michelle Obama. Efter att Melania överlämnat en gåva och paren fotograferats på trappan gick alla fyra in i Vita huset.

Samtidigt visade direktsändningar hur demonstranter och polis drabbade samman i våldsamma kravaller på gatorna i Washington DC. En grupp på ungefär 150 personer har slagit sönder skyltfönster, bilfönster och rullat ut soptunnor på gatorna, rapporterar Reuters. Totalt väntas omkring 900 000 människor finnas på gator och torg i staden när Trump svärs in.

Paret Clinton och Bush på plats

Efter mötet med paret Obama och en procession till Capitol Hill anlände Donald Trump till Kapitolium där han klockan 18 svensk tid ska svära presidenteden utanför kongressbyggnaden.

Enligt amerikansk tradition är flera tidigare presidenter på plats för att bevittna installationen. Under eftermiddagen har Jimmy Carter, George W Bush och Bill Clinton anlänt till Kapitolium med sina fruar Rosalynn Carter, Laura Bush och Hillary Clinton. Den senare förlorade presidentvalet mot Trump i november. George Bush den äldre och hans fru Barbara Bush är dock inte på plats eftersom de fortfarande vårdas på sjukhus för andningsproblem.

Kommer skriva under i dag

I en tidigare intervju med brittiska Times och tyska Bild har Donald Trump sagt att han inte ville störa festligheterna med att fatta politiska beslut redan på fredagen.

Något den tidigare fastighetsmagnaten nu har backat från.

– Vi kommer att skriva under några papper som kommer att bli väldigt betydelsefulla direkt efter talet för att sätta igång showen, sa han i samband med en lunch på torsdagen, enligt CNN.

Trumps pressekreterare Sean Spicer bekräftade att Trump redan på fredagen kommer att skriva under en rad exekutiva order.

Vill lägga ner kulturdepartement

– Jag tror att ni kommer att se en del aktivitet både i morgon (fredag), under helgen och sedan på måndag, tisdag och onsdag, sa Spicer, enligt CNN.

Exakt vilka beslut det handlar om är oklart, men det spekuleras i att det kan röra Obamacare, invandring och lobbyism. Under fredagen stod det även klart att Trump som ett led i ett besparingsprogram vill lägga ner motsvarigheten till USA:s kulturdepartement och privatisera ett public service-bolag.

Enligt en av CNN:s källor kan rivstarten syfta till att stjäla fokus från anti-Trump-demonstrationerna i Washington DC.

It all begins today! I will see you at 11:00 A.M. for the swearing-in. THE MOVEMENT CONTINUES - THE WORK BEGINS!

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Ivanka Trump - USA:s riktiga ”first lady”
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Donald Trump – USA:s nye president

LÄS VIDARE

Det här kan Trump göra under sin första dag som president

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Donald Trump

Obamacare

Public service