Obamas sista show

1 av 4 | Foto: Charles Rex Arbogast / TT NYHETSBYRÅN
NYHETER

Efter åtta år är det dags att säga farväl till president Barack Obama.

Under natten till onsdag höll han sitt sista tal där han summerade den turbulenta tiden i Vita huset.

Till och med Jesse Jackson grät.

Den afroamerikanske aktivisten Jackson hade riktat hård kritik mot Barack Obama under kampanjen, men när det stod klart att USA valt fram sin första svarta president rann tårarna ned för Jacksons kinder.

Platsen var Grant Park i Chicago år 2008.

I kväll håller Obama ett nytt tal, bara några kilometer därifrån. Men den här gången ska han ta farväl. Gratisbiljetterna till nattens tal på kongresscentret McCormick Place tog slut på ett par timmar och säljs nu för tusentals dollar på andrahandsmarknaden, rapporterar TT.

”Sedan 2009 har vi stått inför en rad av utmaningar och kommit ur dem starkare. Det är för att vi aldrig har slutat tro på det som guidat oss sedan landet grundades – vår övertygelse om att vi, tillsammans, kan förändra det här landet till det bättre”, skriver Obama i ett mejl till sina anhängare inför talet.

Att presidenten håller ett avskedstal är en tradition som startades av George Washington år 1796. Tanken är att de ska summera och reflektera över sin ämbetstid. Obamas föregångare George W Bush höll ett liknande tal, där han bland annat försvarade sitt beslut att gå till krig mot Irak.

I morgon, dagen efter Obamas tal, har Donald Trump kallat till sin första presskonferens sedan han valdes till president.