Försvarsminister fast i beskjuten byggnad

NYHETER

Elfenbenskustens försvarsminister hålls instängd i en byggnad som beskjuts av revolterande soldater i landets näst största stad Bouaké.
Upprorsmakarna tillbakavisar också president Alassane Ouattaras påstående att ett avtal slutits om att avsluta revolten.

Foto: SIA KAMBOU / AFP
Soldater utanför byggnaden som försvarministern befinner sig i.

– De hindrar försvarsministern och hans delegation från att lämna vice distriktschefens residens genom beskjutning med kalasjnikov och kraftfulla vapen, säger nyhetsbyrån AFP:s korrespondent i staden.
Soldater ska också ha tagit sig in i den byggnad där försvarsminister Alain-Richard Donwahi befinner sig sedan han träffat företrädare för revoltörerna i syfte att nå en överenskommelse om att avsluta upproret.

Kräver höjd lön

Revolten, med krav på bland annat högre löner i armén, har pågått sedan i fredags, då missnöjda soldater tog kontroll över Bouaké. I minst fyra andra städer har det sedan dess rapporterats om skottlossning, men inga dödsoffer.
På lördagen spred sig revolten till landets ekonomiska huvudstad Abidjan, där presidentens residens och parlamentet ligger. Missnöjda soldater tog sig där in i försvarsdepartementet och arméhögkvarteret
– Det avlossas många skott i luften inuti försvarsdepartementet, sade en diplomatkälla till Reuters tidigare under dagen.
Elitsoldater utposterade
Elitsoldater lojala med regeringen har satt upp posteringar vid flera av kuststadens broar, som förbinder stadens norra och södra delar.
Efter en tioårsperiod med interna motsättningar 2002–2011 har Elfenbenskusten haft några ekonomiskt goda år.

FAKTA

Elfenbenskusten

Västafrikanska Elfenbenskusten har drygt 23 miljoner invånare och blev självständigt 1960.
Sjukvårdssystemet raserades i inbördeskriget i början av 2000-talet och landet brottas med klassklyftor, fattigdom, arbetslöshet och aids.
Efter presidenten och landsfadern Félix Houphouët-Boignys död 1993 kom starka etniska och sociala splittringar upp till ytan, vilket blev fröet till många års oroligheter.
1999 genomfördes en militärkupp. 2002 bröt strider ut som resulterade i en uppdelning i landet mellan ett rebellkontrollerat nord och ett armékontrollerat syd.
Efter att ett flera gånger skjutet upp valet kunde det till slut hållas 2010. Laurent Gbagbo vägrade erkänna sig besegrad av rivalen, den nuvarande presidenten Alassane Ouattara. Det ledde till våldsamheter som skördade över 3 000 liv.
Gbagbo greps 2011 och står inför rätta i Internationella brottmålsdomstolen.
Källor: NE, Unicef, AFP