Poserade med döda i Syrien – döms till fängelse

avAdam Westin

En 32-årig man som stridit för den syriska armen döms till åtta månaders fängelse för brott mot folkrätten.

På ett av fotografierna syns hur den militärklädda mannen poserar med flera livlösa kroppar.

Mannen döms till 8 månaders fängelse. Åklagare hade yrkat på utvisning, men det avslås av rätten.

Foto: Polisen, Hassan Ammar/AP/TT

Brottet ska ha begåtts i januari 2014 i närheten av Damaskus, i Syrien.

Den nu 32-åriga mannen stred för den syriska armén. Han ska ha poserat och låtit sig fotograferas med döda eller svårt skadade personer. Bilderna ska ha tagits i propagandasyfte.

På måndagen dömdes mannen till 8 månaders fängelse, i Södertörns tingsrätt.

– Vi är överlag nöjda. Vi ska förstås analysera den här domen ytterligare, men spontant tycker jag det viktiga är att man kommer fram till att det här beteendet utgör en så allvarlig kränkning att handlandet är straffbart, säger kammaråklagare Henrik Attorps.

Poserade med livlösa

På en av bilderna från förundersökningen syns hur flera personer ligger livlösa, antingen döda eller skadade. Mannen, som är klädd i militär uniform, har foten över en av dem.

Bilden har undersökts av Nationellt forensiskt centrum, som kom fram till att bilden inte var manipulerad.

32-åringen medger att det är han på bilderna, men hävdar att han tvingats ställa upp på bilderna av sina befäl. Han medger att han känt till att bilden skulle användas som krigspropaganda av den syriska staten.

Försvaret hävdade att han inte skulle dömas för folkrättsbrott, då man menar att agerandet inte varit tillräckligt kränkande, samt att 32-åringen endast lytt order och att sannolikt skulle ha avrättats om han vägrat.

Kom till Sverige 2015

Mannen flydde senare från Syrien och kom till Sverige 2015, för att söka asyl. Polisen fick ögonen på honom sedan privatpersoner tipsat om fotografierna.

Åklagare har yrkat på att mannen ska utvisas, med förbud att återvända till Sverige. Detta ogillas av rätten, och 32-åringen utvisas alltså inte. Det hänvisas till förhållandena i Syrien, samt att brottets straffvärde är under ett år. Därför bedöms det inte som tillräckligt allvarligt för att leda till utvisning med hänvisning till brottets allvar.

Det som däremot talat starkt för att det finns skäl för utvisning är att brottet innefattat en allvarlig kränkning av den personliga värdigheten hos flera personer, särskilt med tanke på att personerna var livlösa, skriver tingsrätten.

Men rätten landar i att 32-åringen döms till 8 månaders fängelse, och att yrkandet om utvisning ogillas.

ARTIKELN HANDLAR OM

Krigsbrott

Syrien