Liberalernas Birgitta Ohlsson lämnar politiken

NYHETER

Birgitta Ohlsson lägger ner sin satsning på att ta över som Liberalernas ledare.

Hon ska nu politiken.

”Jag har inte levererat tillräckligt stöd för min kandidatur och tar förlusten som en kvinna” skriver hon på Expressens debattsida.

Foto: Lotte Fernvall
Birgitta Ohlsson och Jan Björklund.

I dag genomförde Liberalerna i Stockholm sitt provval, där de röstar om vilka man vill se högst upp på riksdagslistan. Omröstningen är rådgivande men har beskrivits som ett ödesval för Birgitta Ohlsson som utmanat sittande Jan Björklund om partiledarposten.

Omröstningen slutade med framgång – för Björklund.

– Jan ligger hästlängder före Birgitta, sa Lars Johansson, ordförande i L:s nominerinsgskommité i Stockholm, till Aftonbladet tidigare under fredagen.

Nu meddelar Birgitta Ohlsson att hon drar sig ur kampen om partiledarposten – och att hon lämnar politiken.

”Nu tar jag konsekvensen av att jag vågade. Jag är enormt rörd, innerligt stolt och hjärtligt tacksam över det stöd jag fått i och utanför partiet, men jag har inte levererat tillräckligt stöd för min kandidatur och tar förlusten som en kvinna och drar tillbaka min kandidatur” skriver Ohlsson på Expressen debatt.

I debattartikeln skriver hon också att hon fortfarande anser att det finns ett ”akut förnyelsebehov” inom Liberalerna. Bland annat menar hon att partiet måste göra ett ideologiskt vägval.

Birgitta Ohlsson avslutar debattartikeln med att skriva att hon alltid kommer vara tacksam för sina år i politiken.

”Oavsett vilken roll jag har i framtiden lovar jag att fortsätta kämpa för liberala idéer. Även om det inte gick vägen den här gången så tillhör framtiden de som vågar”, skriver Birgitta Ohlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM