SD portar TV4 från att intervjua Åkesson

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge.
Foto: PONTUS ORRE
Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge.

”Jimmie är nazist”.

Så skrev en TV4-journalist på Twitter kort efter att SD-ledarens villa attackerats.

Nu har hela tv-kanalen stoppats från att intervjua Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna stoppar TV4 från att intervjua Jimmie Åkesson.

Orsaken är att en timanställd journalist på tv-kanalens sportredaktion på Twitter gett uttryck för att Jimmie Åkesson får skylla sig själv - för att hans villa i Blekinge attackerats med äggkastning samt att någon ryckt i dörren.

– Det hela är mycket upprörande. Tv4-journalisten uppmuntrar till våldsamma attacker mot vår demokrati och mot Jimmie Åkessons familj. Trots dialog med Tv4 finns fortfarande ett antal frågor vi inte fått svar på, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge i ett utskick till journalister.

”Givetvis oacceptabelt”

I inlägget skrev journalisten:

”Jag förstår att det är lockande att vara the bigger man och tycka det är ”ett hot mot demokratin” när Jimmie Åkesson, partiledare och demokratisk vald riksdagsman får påhälsning i hemmet, men det tycker jag är att slösa med dyrbar storsinthet. Det går utmärkta att åberopa den mycket underskattade klausulen ”Talk shit, get shot”, som ni finner under överrubriken ”Skyll dig själv, clown”. För ni förstår, Jimmie är Nazist.”

Efter inlägget har TV4 gått ut och bett om ursäkt för medarbetarens kommentar.

"Det är givetvis oacceptabelt, och något vi tar kraftfullt avstånd ifrån.
Vi har pratat med personen i fråga. Han är djupt ångerfull, inser det olämpliga och allvarliga i vad han uttryckt, och ber om ursäkt till alla inblandade. Vi kommer nu att diskutera detta vidare internt.", skriver Tobias Rosvall, Digitalchef på Bonnier Broadcasting Sport, i en kommentar.

Tar avstånd

Men ursäkten räcker inte enligt Sverigedemokraterna som nu vill att tv-kanalen agerar ytterligare:

– I ett första skede har Tv4-sporten tagit avstånd från journalistens uttalanden, vilket är bra. Jag hoppas att även kanalens ledning förstår allvaret i vad som har hänt och agerar för att återupprätta förtroendet, så att vi kan återgå till normal samverkan, uppger Henrik Vinge i sitt utskick.

För Svenska Dagbladet har yttrandefrihetsexperten Nils Funcke kommenterat Sverigedemokraternas "nya förhållningssätt till TV4" som han anser är en överreaktion:

– Det är en sak om det här hade skett på TV4:s Twitterkonto, sändning eller på webben. Då kan man börja fundera om det har sanktionerats av ledningen. Och därmed markera mot hela mediehuset, säger Funcke och fortsätter:

– Men det signalerar att partiet inte har något intresse av öppenhet och tillgänglighet. Om det är en uppmuntran till våldsamma attacker mot Åkesson hem så tycker jag att de ska göra en polisanmälan.

Publicerad: