Duterte ställer in siktet på cigaretter

NYHETER

Rodrigo Dutertes krig mot droger har lämnat tusentals filippiner döda och dess brutalitet dokumenterats av flera människorättsorganisationer.

Knappt ett år efter att han svors in som president har Duterte nu ställt in siktet på en annan stor last i Filippinerna: cigarettrökning.

1 av 2 | Foto: Bullit Marquez / AP TT NYHETSBYR N
Filippinernas president Rodrigo Duterte.

Filippinernas president Rodrigo Duterte undertecknade i veckan en exekutiv order som kommer förbjuda cigarettrökning på alla offentliga platser i Filippinerna, rapporterar CNN.

Tidigare har rökförbud gällt på skolor, universitet, hälsokliniker och statliga kontor, men inte på vanliga kontor och arbetsplatser, barer, restauranger och caféer.

Men från och med mitten på juli får filippinerna endast blossa på vanliga cigaretter och e-cigg i särskilt avsedda rökrutor – tydligt avgränsade platser utomhus eller i ventilerade rum avsedda för rökning.

Enligt förbudet ska ingen under 18 år heller få vistas på de få platser där rökning kommer vara tillåtet.

Saftiga böter och hårda straff

Bryter man mot lagen riskerar man böter på upp till 200 dollar, enligt CNN en saftig bot i ett land där medelinkomsten ligger på knappt 400 dollar i månaden.

Värre blir det om man ertappas med att sälja cigaretter till minderåriga: fängelse i 30 dagar.

Den exekutiva ordern kommer även kraftigt begränsa tobaksbolagens möjligheter att nå ut med sin reklam. När ordern träder i kraft får ingen marknadsföring och reklam av tobaksprodukter finnas inom 100 meter från platser där många minderåriga vistas, som skolor, lekplatser och parker. Samma avstånd gäller försäljningen av tobaksprodukter.

Ska bilda lokala insatsstyrkor

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) röker mer än var fjärde filippinsk medborgare cigaretter. 11 procent av dessa rökare är minderåriga.

Filippinska städer och kommuner uppmanas nu även att bilda lokala insatsstyrkor – bestående av vanliga medborgare – som helt och hållet ska fokusera på att upprätthålla det nya rökförbudet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rökning

WHO