Polisen påbörjar försök med elchockvapen

avAnders Johansson

NYHETER

Mer än varannan person som polisen använder skjutvapen mot är psykiskt instabila.

Och mot en del personer är både pepparspray och batong verkningslösa.

Därför förbereder polisen nu försök med elchockvapen.

Försöket kommer pågå i två år, 2018–2019. För närvarande håller utbildningar och föreskrifter på att tas fram.

– Sammanlagt ska 500 poliser utbildas, säger projektledaren Pär Wärdig.

Upphandlingen pågår också för närvarande. Anslaget beräknas räcka till 70–80 vapen som ska ut i fem av landets sju regioner. Bland annat ska de användas av piketstyrkorna och nationella insatsstyrkan.

Syftet: Minska våldsnivån

– Syftet är att se om det här minskar våldsnivån i samband med ett ingripande, och då kanske främst den dödliga våldsnivån, alltså användningen av skjutvapen, säger Pär Wärdig.

En viktig del i det hela är att undersöka om skadorna kan minskas både på poliser och gärningsmän.

– Elchockvapen ger ju en möjlighet att kanske ingripa i ett tidigare skede, innan situationen eskalerar så att man är tvungen att använda ett tjänstevapen.

”Våldsam gärningsman typexemel”

En typsituation är en våldsam gärningsman beväpnad med någon sorts tillhygge, kanske ett eggvapen, och där det finns en distans mellan polisen och gärningsmannen.

Till skillnad från OC-spray och batong, som bygger på smärta, slår elchockvapnet ut den del av nervsystemet som styr musklerna. Den som blir beskjuten blir tillfälligt förlamad och faller till marken.

Vapnet är verksamt på avstånd på 5–10 meter.

Psykiskt instabila skjuts oftast

Sedan 1995 har svensk polis skjutit ihjäl 26 personer. En undersökning av skjutningar, både varningsskott och verkanseld 2014–2015, visar att mer än varannan gärningsman varit dokumenterad psykiskt instabil eller har misstänkts vara det.

Elpistolens verkan är emellertid inte helt ofarlig.

– Det benämns som ett mindre dödligt våld, så det finns ju risker, säger Pär Wärdig. Det finns ett antal där man fallit på ett så olyckligt sätt att man slagit i huvudet och därigenom fått en dödlig utgång på gripandet.

Dubbel beväpning

De poliser som ska prova elpistolen kommer bära den samtidigt som tjänstepistolen.

– Det blir dubbel beväpning, tanken är ju inte att det här ska ersätta något av de hjälpmedel vi har utan vara ett komplement.

Umeå universitet är inkopplat för att göra själva utvärderingen åt polisen. Beroende på utfallet kan elpistolen införas i hela landet tidigast 2021.

ARTIKELN HANDLAR OM