William talar ut om sorgen efter Diana

”Jag är ledsen att hon inte fick se mina barn”

1 av 4 | Foto: Matt Dunham / AP
Prins William talar ut om saknaden efter sin mamma prinsessan Diana. Han önskar att han hade kunnat fråga henne om råd i dag.

avMary Mårtensson

NYHETER

I augusti är det 20 år ­sedan prinsessan Diana dog i en bilolycka.

Prins William talar nu ut om sorgen över att hans barn aldrig kommer att få lära känna henne.

–  Jag skulle ha älskat att hon hade kunnat se ­barnen växa upp. Det gör mig ledsen att hon inte kan det, att de aldrig kommer att känna henne, säger han till magasinet GQ.

Prins William, 34, är den förstfödde sonen till framlidna prinsessan Diana och prins Charles.

Prins William talar nu ut om saknaden efter prinsessan Diana, både som mamma, svärmor och farmor. Och om hur han önskar att han hade kunnat fråga henne om råd i dag. Han deklarerar öppet sin sorg över att hans egen familj aldrig kommer att få träffa henne.

– Jag skulle vilja ha fått hennes råd, säger han till det brittiska GQ.

Den 31 augusti är det 20 år sedan prinsessan Diana dog i en bilolycka i Paris. Då var prins William 14 år.

Foto: ADAM BUTLER / AP
Prins William och prins Harry på mammans begravning 1997.

Fått ett bra stöd

Hans egen familj består i dag av hustrun Catherine, 35, samt deras två barn, prins George, 3, och prinsessan Charlotte, 2. 

Prins William säger till magasinet GQ om den ­stora förlust som hans mammas bortgång i dag innebär, sedan han själv ­bildat familj.

–  Jag skulle ha älskat att hon hade träffat Catherine och kunnat se barnen växa upp. Det gör mig ledsen att hon inte kan det, att de ­aldrig kommer att känna henne.

Prins William uppger att han aldrig hade kunnat ­utföra sitt arbete utan det stabila stödet från sin ­familj.

– Stabilitet hemma är så viktigt för mig. Jag vill uppfostra mina barn i en glad, stabil och trygg värld och det är så viktigt för oss båda som föräldrar.

Foto: HANS DDERYK / AP
Prins William vill att hans barn ska växa upp utanför palatsväggarna, precis som hans egen mamma försökte göra med honom och hans lillebror.

Månar om sina barn

Något annat han värderar högt är att hans barn ska kunna uppfostras utanför palatsväggarna, precis som hans egen mamma, prinsessan Diana, försökte göra med honom och hans yngre bror, prins Harry.

–  Jag vill att George ska växa upp i en verklig och ­levande miljö. Jag vill inte att han ska växa upp bakom palatsväggar, han måste ­vara där ute, säger prins William till GQ och uppger att media gör det svårare.

– Men jag kommer att kämpa för att de ska kunna ha ett normalt liv, säger han.

”Annorlunda”

Prins William ­berättar också för GQ att han nu, 20 år efter sin mammas död, har lättare för att prata om ­henne offentligt, att han kan prata mer öppet, mer upp­riktigt och mer ­ärligt om henne samt att han även minns henne bättre i dag än tidigare.

– Det är en annorlunda situation för de flesta andra människor som förlorar någon de älskar – för de kan ­dölja det eller välja om de vill dela med sig av sin historia. 

Intervjun i GQ är gjord av journalisten Alastair Campbell, förut så kallad spin­doktor hos den tidigare pre­miär­ministern, ­Labours Tony Blair.

I år skulle prinsessan ­Diana ha fyllt 56.

Foto: AP
Lady Di.
ARTIKELN HANDLAR OM