Terrordådet på Manchester Arena

Världsledare skickar sina kondoleanser

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Kondoleanserna strömmar in från världsledare efter explosionen vid Ariana Grandes konsert i Manchester.

– Detta dåd är ytterligare ett attentat mot det öppna och toleranta samhälle som vi alla vill leva i, säger kung Carl XVI Gustaf.

Polisen har bekräftat att 19 personer avlidit i samband den misstänkta terrorattacken vid superstjärnan Ariana Grandes spelning i Manchester på torsdagskvällen. Ytterligare omkring 50 konsertbesökare har förts till sjukhus. Många av de omkomna befaras vara barn.

Löfven: ”Fruktansvärd attack”

Under de timmar som gått efter explosionen har både svenska och utländska ledare uttryckt sin sorg över det inträffade.

”Fruktansvärda nyheter från Manchester. Våra tankar är med offren, deras närstående och det brittiska folket”, skriver Sveriges statsminister Stefan Löfven på Twitter.

I en längre kommentar på regeringens hemsida säger statsministern:

– I natt har världen bevittnat en fruktansvärd attack, riktad mot barn, unga och deras föräldrar, på väg hem efter en konsert i Manchester. Det är ett brutalt och vettlöst dåd som skär i hjärtat hos varje empatisk människa. Vi sörjer de döda, vi tänker på familjerna vars älskade inte kom hem, och på de vars liv är förändrade för alltid. Sverige delar det brittiska folkets chock och vrede.

– Den brittiska polisen behandlar detta som ett terrordåd. Regeringen följer situationen noga, och står i nära kontakt med de brittiska myndigheterna, redo att bistå i denna mörka stund.

I ett uttalande fördömer kung Carl XVI Gustaf sprängningen.

– Det är med sorg som Drottningen och jag tagit emot beskedet om det avskyvärda dådet i Manchester, Storbritannien, säger kungen.

– Detta dåd är ytterligare ett attentat mot det öppna och toleranta samhälle som vi alla vill leva i. Det är viktigt att vi står enade tillsammans mot denna ofattbara ondska. Mina och kungafamiljens tankar går till offren, deras familjer och till hela det brittiska folket.

”Mina tankar är med offren”

”Chockerande nyheter om en misstänkt terrorattack i Manchester. Mina tankar är med offren och deras familjer”, skriver utrikesminister Margot Wallström på Twitter.

Den moderata partiledaren Anna Kinberg Batra twittrar:

”Fruktansvärd attack i Manchester mot hela vårt samhälle. Mina varmaste tankar till offren, deras familjer och vänner och till alla britter.”

”Följer med sorg och bedrövelse rapporteringen från Manchester. Många unga tycks vara drabbade. Mina tankar till offer och anhöriga”, skriver Centerledaren Annie Lööf.

Även Kanadas premiärminister Justin Trudeau visar sitt deltagande på Twitter: ”Kanadensarna är chockade av den fruktansvärda attacken i Manchester. Snälla, håll offren och deras familjer i era tankar”.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har också reagerat med bestörtning.

”Mitt hjärta är i Manchester i kväll. Våra tankar är med offren”, twittrar han.

Regeringen i krismöte

Storbritanniens premiärminister Theresa May säger i ett uttalande att det inträffade utreds som en ”fruktansvärd terrorattack”.

– Vi arbetar med att kartlägga alla detaljer kring den här avskyrda händelsen. Alla våra tankar går ut till offren och deras familjer, säger May.

På tisdagsmorgonen höll regeringens så kallade Cobra-grupp ett akut krismöte. Kampanjerna inför valet i juni har avbrutits.

TV: Nya Zeelands premiärminister fördömer dådet

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!


Publisert:

LÄS VIDARE

Detta vet vi om explosionen i Manchester

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrordådet på Manchester Arena

Carl XVI Gustaf

Stefan Löfven

Ariana Grande

Margot Wallström

Terrorism